Районният съд в Смолян отхвърли искането на социалните за настаняване

...
Районният съд в Смолян отхвърли искането на социалните за настаняване
Коментари Харесай

Съдът върна на майка детето, отнето, защото нямала кола и доходи

Районният съд в Смолян отхвърли настояването на обществените за настаняване в приемно семейство на двумесечния Александър от родопското селце Речани, който бе лишен от майка си Симона Алексова, защото нямала кола, приходи и обикновени жилищни условия за гледане на новородено.

Според арбитър Райна Русева не са налице аргументи за настаняване на дребния Александър отвън фамилията. Съдът реши, че бебето има право да е при майка си и да реализира непрестанен контакт със своите родители, заяви юрист Петър Николов.

Александър е роден на 11 декември в смолянската болница. По време на бременността си, 26-годишната му майка посещавала АГ съвещания. Детето било чакано и мечтано, макар че Симона е самотна майка. Бащата заречен, след ДНК тест, да припознае момченцето и да поеме отговорността си за него. За това обаче не е имало време, тъй като Александър е взет дни след раждането си от обществените. Самото раждането е било прибързано и със секцио по медицински индикатори.

Бебето бе поверено на приемни родители незабавно след изписването му от неонатологичното поделение на МБАЛ- Смолян. От отдел "Закрила на детето " мотивираха през януари тази стъпка с резултатите от инспекция на изискванията в дома на майката. Проверката е провокирана след сигнал от медици от неонатологичното поделение, а инспекцията от страна на обществените служащи е удостоверила догатките, че бебето би било в риск в фамилната си среда.

26-годишната Симона обаче описа пред медии, че обществените служащи й обяснили, че в случай че дребният се разболее, в селото им нямало доктор и тя нямало по какъв начин да го закара до болница в Смолян, тъй като няма кола. Освен това била застрашена, че ще бъде освидетелствана за психологично болна.

Съдебното решение, което може да бъде обжалвано, предстои на неотложно осъществяване. Делото пък бе гледано при закрити врата. От "Социално подкрепяне " обявиха, че ще решат дали да апелират решението, откакто получат претекстовете на съда, написа Дир.бг.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР