Районният съд в Бургас даде отсрочка до ноември тази година

...
Районният съд в Бургас даде отсрочка до ноември тази година
Коментари Харесай

Отсрочка до ноември по делото срещу българските граничари

Районният съд в Бургас даде пролонгация до ноември тази година на четиримата български граничари, подсъдими за гибелта на турски граничар в български териториални води през 2008 година. Отсрочката е, с цел да се снабдят с нужните документи от следствието по случая и заверено копие от решението на Съда за правата на индивида, който през 2014 година ги разгласи за почтени. Доказателствата, дружно с обясненията им, ще бъдат изпратени до наказателния съд в Къркларели, който още веднъж възобнови следствието против тях.

Повече от 200 души се събраха през днешния ден пред Съдебна палата в Бургас в Николай Костов, Михаил Цонков, Живко Петков и Николай Петков. Каузата сплоти депутати от всички политически сили, общественици, чиновници на реда и десетки жители. Граничарите влязоха в съда под бурни овации и бяха изпратени с развети флагове.

" Дойдох да поддържа граничарите, които в това време демонстрираха храброст, гражданска героизъм, опазиха границите на нашата страната. Мисля, че тъкмо тук е ролята на страната. В такива случаи би трябвало да се намесва категорично. Тук не става въпрос за закононарушение или обвиняване за опиати. Тук става дума за отбрана на българските граници. Затова мисля, че би трябвало да бъдем всеотдайни и страната да задели целия финансов запас и да обезпечи съответна отбрана на нашите деца ", разяснява един от пристигналите да окажат поддръжка на граничарите.

" Когато те са изпълнили своите служебни отговорности към страната, тя застава зад тях, ще ги пази и на никоя цена няма да ги похарчи за непознати ползи ", разяснява различен от стачкуващите.

 

На демонстрацията участваха и десетки към този момент някогашни чиновници на Гранична полиция, които заявиха безрезервната си поддръжка и оповестиха, че даже и отвън строя оттегляне няма да има.

Министерството на правораздаването е уверило граничарите, че българската страна ще окаже безспорната си поддръжка, сподели Михаил Цонков и съобщи, че чака правдивост: " Радвам се, че има толкоз будни българи. С обши старания ще реализираме това, за което всички чакаме - оправдателна присъда или преустановяване на делото. Ние всички сме си свършили нашата работа. Това е бил нашият дълг. Опазили сме държавните граници и границите на Европейски Съюз. Благодаря на всички медии и институции, които застанаха зад тила ни и не престават да ни поддържат ".

Случаят е от 17 април 2008 година На всички правосъдни инстанции у нас граничните чиновници бяха оневинени. Сега обаче Турция възобнови следствието. Според най-песимистичните прогнози южната ни съседка може да изиска екстрадицията на Цонков и сътрудниците му.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР