Районният кмет на Средец Трайчо Трайков получи “зелена светлина” за

...
Районният кмет на Средец Трайчо Трайков получи “зелена светлина” за
Коментари Харесай

София премахва незаконни постройки на Капитолия в Борисовата градина

Районният кмет на Средец Трайчо Трайков получи “зелена светлина” за унищожаване на противозаконни постройки на автокъща Капитолия от Борисовата градина. Във фейсбук той показва, че основният проектант на столицата Здравко Здравков е подписал заповед за унищожаване на бетонните фундаменти с железни структури в автокъщата.

“Днес научих, че арх. Здравков е подписал заповедта за унищожаване на бетонните фундаменти с железни структури в автокъща Капитолия в Борисовата градина. Очаквам скоро да я получим и да продължим по процедурата”, написа Трайков..

Въпросните структури са издигнати от “Капитолия”, която употребява терена чартърен, без позволение за градеж и без да са съгласувани с общината.

Реално кметът на регион “Средец” съумява от втория опит да продължи процедурата по премахването на оборудванията.

“Първият път преписката ни е върната, тъй като някой в общинския строителен надзор си е трансформирал мнението дали това са здания или нещо друго. Каквото и да са, време е да се махат, тъй като там е място за парк,.

Преди ден Трайков уточни, че е получил “зелена светлина” и от компания на Румен Гайтански - Вълка. В поста си във вторник прецизира, че към този момент е имал диалози ”и по елементи от проекта ни за освобождение на достъпа до 12-те дка общинска благосъстоятелност, които сега са заградени дружно с къпалнята Мария Луиза”.

Незаконните структури на Капитолия

Както Mediapool към този момент писа, без позволение върху наетия от общината парцел притежателите на " Капитолия " Едноличен търговец " Минкин – Албена Минкин " са построили 6 броя стоманобетонови фундаменти с чадър от железна структура, изпълнени без позволение за градеж и без утвърдени планове. Именно по тази причина те или би трябвало да бъдат отстранени, или ще останат в благосъстоятелност на " Софийски парцели ", като и в двата случая възнаграждение на осъществените работи не се дължи.

Междувременно има и дефинитивно решение на съда наемателят да върне целия терен на общината, поради преустановен контракт за наем с общината, само че то не може да се приложи, тъй като в това време теренът е преотдаден.

Какво реши съдът?

В края на юни предходната година Върховният касационен съд реши притежателят на автокъща " Капитолия " да върне терен от 1.6 дка на общинската компания " Софийски парцели " ЕАД, който непозволено употребява чартърен. Оказва се обаче че общинската компания не може да си върне терена, тъй като наемателят го е преотдал на трето сдружение и действително в този момент " Софийски парцели " би трябвало да се съди с него. Именно от решението на съда стана и ясно, че без позволение върху наетия от общината парцел са издигнати 6 броя стоманобетонови фундаменти с чадър от железна структура, изпълнени без позволение за градеж и без утвърдени планове.

В елементи, наемателят на терена Едноличен търговец " Минкин – Албена Минкин " подава касационна тъжба на 4 май 2020 година, с която апелира решение на Апелативен съд - София и на Софийски градски съд, които изискват от него да върне на Софийски парцели въпросния парцел от 1638 квадрата. Автокъщата го употребява с контракт за наем от 2008 година, който към този момент едностранно е преустановен от " Софийски парцели ". Съдът отхвърли и рекламация на Едноличен търговец " Минкин – Албена Минкин " " Софийски парцели " да му изплати сумата от 28 275.93 лева за осъществени строително-монтажни работи в интервала 2015-2017 година, с които е усъвършенстван употребения чартърен парцел.

Въпросният терен e oбщинcĸa coбcтвeнocт, дaдeнa зa yпpaвлeниe нa " Coфийcĸи имoти " пpeз 1997 година През 2003 година общинската компания продава на Едноличен търговец " Минкин – Албена Минкин " единствената частна постройка на терена - 88.5 кв. м. първи етаж и 52 кв. м. втори етаж. Собственик на компанията съгласно Търговския указател е Албена Георгиева Минкин - Асил. Именно там е офисът на автокъщата.

От претекстовете на съда стана ясно, че сдружението " Софийски парцели " едностранно е прекратило контракта за наем, тъй като наемателят е нарушил уговорка от контракта - да не преотдава на трето лице целия парцел или елементи от него без експлицитното документално единодушие на наемодателя, т.е. без позволение от общинската компания. Такова нарушаване е открито по делото.

На кого е преотдаден парцелът?

Парцелът е преотдаден на " Софтрейд 2003 " ООД. Прави усещане, че шеф на сдружението е Салех Салим Асил – т.е., семейството му съответствува с Албена Георгиева Минкин - Асил, която е наемателят по контракта със " Софийски парцели ". А другият шеф е Петър Георгиев. Именно през " Софтрейд 2003 " автокъщата реализира вноса на коли.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР