Районните кметове се избират по същия начин, както и кметовете

...
Районните кметове се избират по същия начин, както и кметовете
Коментари Харесай

Какво зависи от районните кметове

Районните кметове се избират по същия метод, както и кметовете на общините. Те обаче имат много по-ограничени пълномощия. Макар и мощно подвластни от решенията на общинския съвет и кмета на общината, районните кметове не са напълно лишени от функционалности фигуранти в ръководството на града.
Районни кметства има в трите най-големи общини - София (24), Пловдив (6) и Варна (5). За един мандат и точно с претекста за лимитирани функционалности те се назначаваха от общината, а не се избираха от жителите. Това обаче беше променено и в този момент те още веднъж се избират мажоритарно.

В столицата на последните избори монополът на ГЕРБ в регионите беше разрушен и към половината районни администрации към този момент ще се управляват от представители на " Демократична България ", Българска социалистическа партия и самостоятелни претенденти (някои от тях с политическа подкрепа).

Веднага след балотажа от " Демократична България " оповестиха, че ще желаят по-голяма автономия - най-много финансова, за районните кметове. Според представители на групировката новият остарял кмет Йорданка Фандъкова била склонна да прегледа тези оферти. Кардинално въпросът обаче може да се реши със законови промени. А до тогава самодейността на районните кметове е от изключителна значимост.

Добрата воля на кмета Според Закона за локалното самоуправление и локалната администрация районните кметове извършват бюджета на общината в частта за региона, провеждат " благоустройствени, комунални и други мероприятия ", дават отговор за общинската благосъстоятелност на територията на региона (но не могат да се разпореждат с нея). Трябва да дават и услуги на жителите и бизнеса, както и да водят регистрите на популацията и за гражданското положение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР