Районната здравна инспекция в Благоевград е забранила използването на водата

...
Районната здравна инспекция в Благоевград е забранила използването на водата
Коментари Харесай

Уран и алфа активност в питейната вода в благоевградско село

Районната здравна ревизия в Благоевград е забранила потреблението на водата за питейни потребности в село Палатик, община Белица, област Благоевград.

Причината - трайно повишени стойности на уран и алфа интензивност - натурален уран (0,0476 mgU/l) и на контролно равнище на обща алфа интензивност (1,70 Bq/l).

След излизането на резултатите от проучването на питейната вода в селото РЗИ - Благоевград издава заповед водоподаването да се прекрати - става въпрос за обект Централен водоизточник зона с. Палатик, каптаж -местност " Робева махала ", водоснабдяващ с. Палатик, община Белица.

За питейните нужни на хората общината е планувала водоноски.

Според кмета на община Белица обаче пробите не били правилни. Радослав Ревански е показал пред БНР, че общината, в качеството си на притежател на оборудванията, е изпратила свои проби от всички обитаеми места в региона. Пробите били изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна отбрана, от където споделили, че съгласно резултатите от пробите няма нараснали стойности на уран и алфа интензивност.

 Ликвидирането на уранови мини в предишното довело до казуса с водата
Ликвидирането на уранови мини в предишното довело до казуса с водата

Няма място за суматоха, считат екоактивисти

Според Ревански в село Платик се построява нов тръбопровод за питейна вода. Той изясни, че най-вероятно проблеми в превишението стойноси на урани алфа интензивност идва от разминаването сред по-сериозните новите европейски правила за качеството на питейната вода и българските стандарти до 2016 година.

Припомняме, в село Елешница, което се намира наоколо до Белица, действаха уранови мини. Към момента наоколо до село Палатик се вършат проучвания за находища на злато и други скъпи изкопаеми.

 Замърсяването на водата в Хасково - поради изследване за златодобив
Замърсяването на водата в Хасково - поради изследване за златодобив

Проучванията задействали процеси в някогашните уранови мини

Припомняне и че когато бяха открити нараснали стойности на уран и алфа интензивност във водата в Хасково, едната от хипотезите беше, че замърсяването се дължи точно на изследвания за златодобив в региона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР