Районната прокуратура във Враца е внесла за разглеждане в съда

...
Районната прокуратура във Враца е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Служител на инкасо фирма си прибра чувалче с пари на банка, хванаха го

Районната прокуратура във Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против М.М. за осъществено от него закононарушение по член 201, алинея 1 от Наказателния кодекс – заграбване в качеството на длъжностно лице.
Към 2017 година обвиненият М. работил на служба „ охранител на скъпи колета “ във компания, занимаваща се с такава активност. Проявявал интерес към хазарта, постоянно посещавал игрални зали в гр. Враца, където правел залагания.
Работното му място било инкасов (брониран) автомобил с екип, включващ шофьор-охранител, инкасатор-охранител и охранител. Тримата изпълнявали отговорностите по приемане и превозване на колета - дебасейф, представляващ полиетиленов плик с баркод и съответни обозначения на тип валута и размер на сумата.
С оглед основаната организация физическото им преместване следвало да се прави от инкасатора, само че в реалност постоянно в това взимали присъединяване и останалите чиновници.
Екипът, в който работел обвиненият М., правил доставки на скъпи колета на територията на област Враца. Електронното им маркиране компанията осъществявала благодарение на особено устройство с стратегия, посредством която се проследявало придвижването им. Не се съставяли приемо-предавателни протоколи с полагането на подписи на съответстващи чиновници. Информация от електронните устройства се подавала в централата на охранителната компания. При голям брой регистрирания от време на време се получавало претоварване и системата работела с няколко минути забавяне по отчитане на приемане и предаване сред екипите.
Обвиняемият знаел за слабостите в организацията на работата във компанията и решил да се възползва от това и да се облагодетелства.
На 13.03.2017 година, до момента в който бил на работа, при срещата със софийския екип, доставящ скъпи колета за област Враца, в центъра на града, пред офиса на компанията, М.М. се присъединил във фактическото им преместване. Той съумял да укрие в облеклата си една от пратките със сумата от 22 000 лв., предопределени за банков клон в гр. Козлодуй. По-късно, до момента в който пътували с сътрудниците му в автомобила, под претекст, че би трябвало да се облекчи, той спрял, слязъл от него и скрил пратката в крайпътни шубраци. Впоследствие обвиненият изхарчил сумата от 22 000 лв. за лични потребности.
Междувременно неналичието на един от дебасейфовете била установена от служителя на банката, за което била известена централата на компанията в гр. София.
Поради зародилия проблем била осъществена инспекция на данните от осведомителната система за следене на пратките и прегледани видеозаписи на охранителна камера пред офиса на сдружението. В резултат на тези дейности управлението се усъмнило в М.М. и провело провеждането на полиграфско проучване на всички от екипа, по време на което обвиненият признал за осъщественото заграбване на пратката.
Предстои насрочване на разпоредително съвещание по делото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР