Районната прокуратура във Варна привлече към наказателна отговорност и задържа

...
Районната прокуратура във Варна привлече към наказателна отговорност и задържа
Коментари Харесай

Първи задържан в ареста във Варна за нарушаване на карантината

Районната прокуратура във Варна притегли към наказателна отговорност и задържа до 72 часа 21-годишния Золфи В., оповестяват от правосъдната институция.

В интервала от 23 март до 30 март 2020 година обвиненият нарушил ограничения, издадени срещу разпространението на заразна болест по хората, открити със заповеди на министъра на опазването на здравето на Република България. Като лице, сложено под карантина за период от 14 дни с наставление на РЗИ – Варна, той не извършил задължението да не напуща мястото за настаняване, посочено като адрес на карантината. Деянието му е осъществено по време на изключително състояние, обвързвано със смъртни случаи от пандемията от COVID-19.

Престъплението по чл.355, ал.2, по отношение на ал.1 от Наказателен кодекс планува наказване наказването е отнемане от независимост до пет години и санкция от 10 до петдесет хиляди лв.. Той е първият арестуван в ареста обвинен във Варна за отклонение от наложените карантинни ограничения.

Золфи В. отпътувал за Англия на 13 март тази година, с цел да си търси работа, и се завърнал на 23 март с полет от летище Лутън след несполучлив опит да си откри занаят.

На варненското летище попълнил наставление за слагането му под карантина като пасажер, който се завръща от рискова страна. Посочил, че ще обитава по време на ограничаването на адреса на своя другар. Вместо домашна изолираност 21-годишният обвинен напуснал дома на приятеля си. Брат му почнал да го търси, само че откакто не съумял да го върне на посочения адрес, подал сигнал на тел. 112.

По време на отклоняването от карантинните ограничения Золфи В. прикачвал фотоси в профила си във фейсбук, които потвърждават, че не е на посочения в предписанието адрес.

След като бил издирен от полицията, Золфи В. е арестуван с разпореждане на прокурор в Районната прокуратура във Варна за период до 72 часа в ареста. Прокуратурата ще внесе искане във Варненския областен съд за установяване мярка за неотклонение „ Домашен арест “ за първия арестуван обвинен за неспазване на карантината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР