Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във връзка с изнесена

...
Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във връзка с изнесена
Коментари Харесай

Проверки и наказания след сигнали за насилие в дом за хора с деменция

Районната прокуратура в Пловдив стартира инспекция по отношение на изнесена информация за принуждение над пациенти в Центъра за настаняване на възрастни хора с деменция. Разследването се прави от Криминална полиция. От община Пловдив, на чието послушание е центъра, оповестиха че ще има уволнения на чиновници.

Пловдив

За насилието в общинския център са алармирали близки на възрастните хора. От община Пловдив и обществените служби също започнаха незабавна инспекция.
Анести Тимчев - заместник-кмет на община Пловдив: Хората, които са правили тези неща, не са разпознати. Не са разпознати тези, които са го правили, чакаме те да ни бъдат казани и към всички да бъдат взети най-строгите ограничения.
Ще има ли уволнени?
Анести Тимчев - заместник-кмет на община Пловдив: Категорично - да! Не единствено едно, те ще бъдат няколко.
Проверката на прокуратурата ще проверява възможни закононарушения за злепоставяне и практикуване на насила против безпомощни лица.
Чавдар Грошев - областен прокурор на Пловдив: За първото закононарушение се носи наказателна отговорност до 3 години, а за второто - до 6 години отнемане от независимост.
В центъра работят 24 чиновници, измежду които доктор, здравна сестра и болногледачи. Обект на инспекцията на обществените служби ще обяснява още дали на възрастните хора непозволено са давани медикаменти.
Веселина Ботева - шеф на дирекция „ Социални действия " - община Пловдив: РЗИ ще помолим дано те да изискат мнение от Центъра по психологично здраве и експерти, които да създадат оценка на медикаментите, които хората получават там. Те са изписани няма по какъв начин да се скрие кой какво е получил, те се изписват по персоналния картон.
От обществената работа оповестиха, че приготвят отчет, който ще дават на прокуратурата. Обясниха, че центърът се ревизира всеки месец от обществени служащи.
Надя Танева - шеф на Дирекция „ Социално подкрепяне " - Пловдив: Както в община Пловдив, по този начин и в дирекцията не са постъпвали сигнали от никакви близки нито от консуматори, нито от техни близки, от чиновници в съответния център за това, че нещо се случва или има терзания.
Директорката на центъра Марина Тянева през днешния ден се оказа в отпуск, само че от нея към този момент е изтънчено пояснение от община Пловдив.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР