Районната прокуратура в Пловдив се самосезира по случая за отровената

...
Районната прокуратура в Пловдив се самосезира по случая за отровената
Коментари Харесай

Прокуратурата разпореди проверка за наличие на опасни отпадъци в Марица

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира по случая за отровената риба в река Марица. Оттам разпоредиха незабавна инспекция за съществуването на пластмасови и други рискови боклуци във водите на реката край Стамболийски. Риболовни организации желаеха законови промени за по-бързо възобновяване на вредите след екокризата.

Проверката на най-мащабното замърсяване на Марица продължава. По последни данни в сектора край последния колектор от градската канализация на град Стамболийски цели популации от разнообразни типове речна риба са изцяло унищожени. Пречиствателната станция е единствено на 500 метра, а екип на " По света и у нас " през днешния ден видя, че тук има дребни сини пластмасови частици.

Съмнения, че канални води от Стамболийски може да са причина за смъртоносния резултат върху рибата провокираха ново прокурорско внимание към случая Марица.

Канализацията води всичко в пречиствателната станция и замърсяване на реката няма - изясни кметът на града.

Георги Мараджиев - кмет на Стамболийски: Тук няма нелегално заустване, ние се намираме на мястото, където е преливникът на пречиствателната станция. Аз не виждам мъртва риба,
Сигналите, че замърсяването на реката може да е почнало в Стамболийски и да се е популяризирало в две противоположни направления, кметът дефинира като неуместни.

Георги Мараджев - кмет на Стамболийски: Как от Стамболийски, на 30 км мъртвата риба ще плува против течението и ще стигне до Пазарджик.
Предприятията, които преработват пластмасови произведения, са обект на новата прокурорска инспекция. А хората към този момент привикват с рестриктивните мерки за прилагане на вода от реката.

Според специалисти по рибно запазване, с цел да се възвърне животът в реката, ще са нужни минимум 10 години.

Галин Николов - шеф на ИАРА: Там не умряха единствено риби, умря цялата популация, всичко, което живееше във водата, към сегашния миг го няма.
А риболовни организации желаеха промени в закона за водите.

Георги Михайлов - ръководител на Българската федерация по риболовни спортове: Тези сдружения или юридически лица да създадат възобновяване на рибния запас, там в същото количество, което е било.
В началото на идната седмица се чака да станат известни и резултатите от анализите на унищожената риба в Марица, които са изпратени в лаборатория в София.

Проверката на предприятията за преправка на пластмаса край Марица са предоставени на Басейнова дирекция - Пловдив и на районното полицейско ръководство в Стамболийски. Резултатите би трябвало да бъдат известни до 20 дни.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР