Районната лекарска колегия (РЛК) във Велико Търново осъди в декларация

...
Районната лекарска колегия (РЛК) във Велико Търново осъди в декларация
Коментари Харесай

Лекарската колегия във Велико Търново осъди “обществено вредните внушения“ около смъртта на младежа с Covid-19

Районната лекарска гилдия (РЛК) във Велико Търново осъди в декларация компрометирането на екипа на локалната болница в тази ситуация с умрялото от ковид момче. Според лекарската гилдия са употребявани обидни за медиците прилагателни в предаването “Студио Хъ “ по телевизия 7/8 на 5 август, където бащата на умрелия юноша Христо – Иван Денев описа версията си за трагичния процес на болестта при сина си.

“Районната гилдия на БЛС във Велико Търново остро се опълчва на опитите за основаване на внушения и манипулиране на публичното мнение. В предаването прави усещане преднамерено отношение към работещите в лечебните заведения от страна на водещия в студиото, посредством потребление на прилагателни и обидни квалификации без да бъдат посочени обстоятелства . Силно усещане прави и потреблението на импулсивни реакции на тежко прочувствено травмиран родител, с цел да се сътвори сензациозност. Считаме, че сходно отношение в народен ефир от страна на който и да е публицист, е неприемливо и изрично е в прорез с журналистическата нравственос и главните правила на обективното поднасяне на информация към обществото”, се споделя в позицията.

Съсловната организация прави оценка внушенията, които се вършат, като “обществено вредни” .

“Считаме, че е неетично и преднамерено предаването да се пробва да отхвърли общоприети противоепидемични ограничения , потвърдили успеваемостта си в исторически проект. Искаме да напомним задачата, пред която сме изправени: Справяне с ново смъртоносно инфекциозно заболяване, за което няма открити универсални способи за предварителна защита и лечение”, допълват от съсловната организация.

“Най-тежкият стадий от битката със международната пандемия от Covid-19 занапред следва. Подкопаването на доверието в медиците и лечебните заведения, които ще водят тази битка, мощно ще затрудни работата им. Считаме, че най-укоримото измежду внушенията в излъченото предаване е споменаването на имената на съответни лекари и лечебни заведения, поставяйки под въпрос доверието в професионалните им качества без доказателства. Вярваме, че най-важният запас, с който ние като лекари разполагаме в ежедневната си битка за здравето на хората, е точно доверието. Призоваваме журналистическата колегия да се отнася към този запас отговорно и с грижа, с която всеки доктор го прави. Със страдание откриваме, че това не беше по този начин в предаването „ Студио Хъ ", излъчено на 5 август 2020 година по телевиция " 7/8-ми ", се споделя още в позицията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР