Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив се присъедини

...
Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив се присъедини
Коментари Харесай

Лекарският съюз в Пловдив събра помощ за бежанците, разработват планове за медицински грижи

Районната гилдия на Българския лекарски съюз в Пловдив се причисли към акцията на Българския червен кръст за обезпечаване на филантропична помощ от първа нужда за стотици фамилии от Украйна, останали без дом и прехранване. От съсловната организация са събрали 5 000 лв. в поддръжка на бежанците. Те приканват всички, които имат опция, също да дарят средства посредством банковата сметка на Български червен кръст; Уникредит Булбанк АД; BG06UNCR76301000030265; UNCRBGSF

„ Отправяме и зов за прекратяване на войната и реализиране на мир. Ние, като лекари, постоянно сме в поддръжка на мира във всяка точка на света и сред всички хора. Тези дни си мисля какъв брой тъкмо се споделя в молитвата на нашата Православна черква: Нека да бъде на Земята мир, сред индивидите благоволение”, сподели пред TrafficNews доктор Георги Цигаровски, ръководител на Районната гилдия на Българския лекарски съюз в Пловдив.

Той уточни, че лечебните заведения са в подготвеност да окажат здравна помощ на бежанците и се създават проекти за това. В момента обаче има административни спънки, с цел да се оформи документите. Основният проблем е, че лекарите нямат механизъм да записват прегледите, защото по тази причина им е належащо ЕГН или ЛНЧ.

„ Смятам, че ще имаме и други провокации. Между бежанците има хора с специалности, които желаят да се включат интензивно в публичния живот у нас. Между тях ще има и лекари, учители, инженери. Има открита процедура за приравняване на дипломите. Но по какъв начин по-бързо тези хора биха могли да си намерят работа и това да е безвредно за нашите жители, а и да стартират да учат български език, това също ще е въпрос, който би трябвало да се реши на държавно ниво”, счита доктор Цигаровски.

Другият въпрос, който би трябвало да бъде решен на национално ниво, е обвързван с имунизациите на децата, идващи от Украйна.

„ Когато става въпрос за животозастрашаващи болести и положения, цялата бумащина я оставяме настрани. Но въпросът стои, защото за всяка осъществявана от нас активност би трябвало да въведем има и номер на документ на пациента. Трябва да се опише, че на съответния човек са сложени избрани медикаменти или системи, а ние няма да можем да ги отчетем. Ситуацията е нова за всички ни и в този момент ще търсим и ще намираме решения. А решения могат да се намерят”, добавя доктор Георги Цигаровски.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР