Районната администрация на Младост не може да каже какъв е

...
Районната администрация на Младост не може да каже какъв е
Коментари Харесай

Съмненията, че референдумът за застрояването на Младост е спрян незаконно, се увеличават

Районната администрация на " Младост " не може да каже какъв е броят на пререгистрираните поданици на региона. Това излиза наяве от отговор на кмета на региона Румен Русев до Сдружение за усъвършенстване на правораздаването и администрацията (СОПА).
Отговорът в действителност е единствено един от общо три, касаещи проблема с несъстоялия се поради решение на Столичния общински съвет (СОС) референдум за застрояването на „ Младост”. И според корекцията се оказва, че в интервала 14.11.2016 - 12.12.2016 година единствено 44 души са навършили пълноправие за региона т.е. са получили изборни права, до момента в който в началото районната администрация споделя, че става въпрос за 735 души.
Обяснението на Румен Русев дава съображение на СОПА да направи преизчисление – че общият брой на записалите се по непрекъснат адрес за интервала 14 ноември 2016 година - 12 декември 2016 година в " Младост " е едвам 291 души, а не както демонстрира протоколът на ГРАО за дата 12 декември 2016 година - 6347 души. Което значи, че живущите с непрекъснат адрес в региона са 88 045, а не както споделя ГРАО, 94 176 .
Разликата е значима, тъй като ИК „ За Зелен Младост” събра 8822 подписа в поддръжка на референдума за презастрояването, а това значи, че има над 10% искащи плебисцит и е наложително СОС да го одобри (чл. 27, алинея 2 от Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление/ЗПУГДВМС/). Припомняме, че според ЗПУГДВМС, " право да гласоподават на локален референдум и на общо заседание на популацията имат жителите на Република България с изборни права, които имат непрекъснат или сегашен адрес, когато той е друг от непрекъснатия, на територията на съответните община, регион, кметство, обитаемо място, квартал през последните 6 месеца преди насрочването на референдума ".
В последна сметка, на база данните от ГРАО, че няма 10% подписали се за допитване поданици на " Младост ", СОС отхвърли концепцията да има референдум поради препоръчани два незаконосъобразни въпроса. Специално вторият – да има мораториум върху издаването на разрешителни за градеж, съгласно общинските съветници щял да блокира и строителството на нужна инфраструктура, като пътища, тротоари, детски градини, учебни заведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР