Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Мездра, предаде на

...
Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Мездра, предаде на
Коментари Харесай

Без капка жал! Мнима гадателка измамила семейство от Врачанско с тежко болно дете, дали ѝ последните си стотинки

Районна прокуратура – Враца, Териториално поделение – Мездра, съобщи на съд С.Р. и Е.Д. по обвиняване за осъществено от тях закононарушение по член 210, алинея 1, т. 2, вр. член 209, алинея 1 от Наказателен кодекс.
Обвиняемите С.Н. и Е.Д. живеели в Игнатиево, област Варна. Занимавали се със знахарство и гадателство по телефон и интернет. С цел набиране на парични средства разгласили във вестник „ Здраве за всички “ публикация за „ дамата – знамение Елена “. В нея било посочено, че тя открива и отстранява отрицателни въздействия, чете Киприянови молебствия против вълшебства, влияе чудотворно върху прочувствени проблеми, изкоренява зависимости и събира разграничени. Към обявата имало отпечатани мнения от хората, на които е помогнала. Посочени били и телефони за връзка с „ Елена “. Обвиняемите се снабдили със SIM карти, които не се водели на тяхно име.
Свидетелят П.П. от с. Елисейна, община Мездра, се грижел за болната си щерка. През м. март 2020 година тя получила затруднения от диабета и здравословното й положение мощно се влошило. Търсели помощ, само че нищо не й пособие.
Мъжът попаднал на обявата за лечителката „ Елена “. Бил обезверен, че не може да избави щерка си. Решил да се обърне към „ лечителката “ и позвънил на един от посочените в обявата телефонни номера. По този метод се свързал с обвинените С.Р. и Е.Д. и разказал за проблемите на детето си.
Обвиняемата Е.Д. незабавно му декларирала, че е направена магия от злоба. Уверила го, че ще успее да я скапе и щерка му ще оздравее, в случай че извърши тъкмо нейните инструкции. Мъжът бил склонен с всичко. Направил обред с паничка вода и превел сумата от 670 лв.. Обвиняемите получили парите посредством друго лице, което било необразовано и не схванало защо е употребявано.
След приемане на първата сума обвинената траяла да звъни на П.П., като му обяснявала, че ще трябват още доста пари. Поискала от него да й преведе 3000 лв., нужни за „ закупуване на рози за обред “. Мъжът й обяснил, че не разполага с такива средства, само че Е.Д. съумяла да го стимулира да откри метод да събере сумата. Заявила му, че казусът е незабавен и би трябвало да се реагира бързо, в случай че желае да избави щерка си.
На 13.06.2020 година П.П. изпратил желаните от него пари на името на обвинения С.Р., които по-рано събрал от познати и родственици. Още същия ден сумата била получена.
Междувременно обвинената Е.Д. траяла да звъни на П.П. Отново сложила въпрос за заплащане, като този път мъжът следвало да преведе 700 лв.. Той обяснил, че „ към този момент не разполага даже със стотинки и няма от кое място да събере още пари “. След като се убедила, че фактически повече няма да получи имотна полза, обвинената споделила на П.П. да унищожи документите, с които е направил паричните преводи. Отново го предизвестила да не споделя на никого за диалозите им. Уверила го, че е нужно малко време за излекуване на детето му.
На 03.07.2020 година дъщерята на П.П. умряла. Мъжът осъзнал, че двамата обвинени са употребявали болката и безизходицата му и са злоупотребили с тях, причинявайки му имотна щета.
В хода на следствието на измамата причинителите на незаконното действие са били открити и привлечени към наказателна отговорност. Делото против С.Р.и Е.Д. ще продължи в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР