Районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу двама мъже, участвали в

...
Районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу двама мъже, участвали в
Коментари Харесай

Бизнесмен и полицай от Пловдив на съд, заради мащабна застрахователна измама

Районна прокуратура внесе обвинителен акт против двама мъже, взели участие в огромна застрахователна машинация. Те са  упрекнати като подбудители и помагачи. Единият от тях е служител на реда, някогашен чиновник от дежурната на КАТ. След взаимна интервенция на полиция и прокуратура, на него му е повдигнато обвиняване, че е оказал помощ на разположение, направило закононарушение, като е осуетил наказателното произвеждане.
Прочетете още
Разследването е почнало, откакто в  районна прокуратура –Пловдив е получена тъжба от застрахователна компания, която е ощетено лице в проблема. Двамата се пробвали да измъкнат от застрахователната компания сумата от 84  021 лева. 

Единият от мъжете, с букви С. Х., е бил притежател на лек автомобил „ Мерцедес “. На 14 против 15 декември 2021 година в  Първомай, предприемачът С.Х. бил в компанията на двама свои другари, като използвали алкохол. Сред тях бил и А. Г., който бил полицейски чиновник в дежурна група към ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив.  По това време той не бил на работа. Бизнесменът дал на третия мъж от компанията автомобила си, с цел да се прибере.  В ранните часове на 15 декември 2021 година последният се движел с лекия автомобил „ Мерцедес “ по път I-8, като край с. Поповица, обл. Пловдив,  изгубил ръководство над колата и се преобърнал в крайпътна канавка. След като схванал за пътното произшествие, служителят на реда посъветвал предприемача да смени лидера на автомобила, като единствено по този начин щял да получи застрахователната награда на скъпия автомобил. По закон, в случай че се откри, че е провокирано пътнотранспортно произшествие от водач, използвал алкохола, такава не се изплаща. На мястото било заведено друго лице – И.Ч., който пред пристигналите полицейски чиновници поел виновността за пътното произшествие и твърдял, че е управлявал колата. Спрямо него се води настрана досъдебно произвеждане в Районна прокуратура – Пловдив. Впоследствие са били подадени документи в застрахователното сдружение за изпращане на застраховката КАСКО, като изчислените вреди по автомобила са били оценени на стойност 84 021 лв., само че те не са били платени след разкриването на схемата за опита за машинация.

Спрямо служителя на реда е взета мярка за неотклонение „ гаранция “ в размер на 3000 лева а по отношение на предприемача – „ гаранция “ в размер от 10 000 лева Предстои Районен съд – Пловдив да насрочи разпоредително съвещание по делото.

По информация на TrafficNews, собственикът на авариралия автомобил е наедрял аграрни производител, който има над 10 000 декара земя покрай Пловдив. 

За опита за машинация наказването, което планува закона, е отнемане от независимост от 1 до 6 години, а за персонално укривателство – до 5 години.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР