Районна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Харманли обвинителен акт спрямо Ирена

...
Районна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Харманли обвинителен акт спрямо Ирена
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на бившия областен на Хасково за трагедията в Бисер

Районна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Харманли обвинителен акт по отношение на Ирена Узунова, за това че от 14 октомври 2011 година до 6 февруари 2012 година като регионален шеф на Хасково не е изпълнила служебните си отговорности от Закона за отбрана при бедствия. Вследствие преливането на язовир " Иваново ", през февруари 2012 година село Бисер беше залято с вода и последва гибелта на 8 души - И. Карамфилова, 80 година, Г. Сираков, 69 година, Х. Христов, 92 година, А. Стоянов, 77 година, Л. Делева, 56 година, К. Николова, 65 година, Ж. Христов, 68 година и В. Делев, 59 година Всички жертви са умряли от удавяне.

Към момента на разкъсване на язовирната стена, по пътя сред село Иваново и моста към гр. Харманли, в лек автомобил, марка „ Опел “ пътували В. Делев и Л. Делева. Водната буря обърнала колата по таван, тя се напълнила с вода и двамата се удавили.

В резултат на преливната вълна в дома си в с. Бисер умрял А. Стоянов, който се прибирал от съседите си с чувал с пясък, с цел да го сложи за отбрана пред вратата на къщата си.

В пристройка към дома си в селото от водната буря умрял и Г. Сираков, който бил трудноподвижен.

По време на наводнението К. Николова и Ж. Христов били в дома си в с. Бисер, общ. Харманли. Вълната, идваща от язовир „ Иваново “, съборила оградата на парцела им, заляла целия първи етаж на жилището и към 50 см от височината на втория. Двамата не съумели да излязат от къщата и се удавили. Преливната вълна отнесла автомобила им в прилежащия парцел.

В резултат на наводнението в дома си в с. Бисер умрял и Х. Христов, който също не съумял да се избави от прииждащите водни маси.
 
На 6 февруари 2012 година 80-годишната И. Карамфилова била с внучката си в къщата си в с. Бисер. След скъсването на язовирната стена и наводнението на селото, доста бързо равнището на навлязлата вода в първия жилищен етаж от къщата им се покачило на 220-230 см. Двете дами не могли да отворят вратата, с цел да стигнат до втория етаж Внучката на И. Карамфилова съумяла да се качи на задния перваз на прозореца на едната от стаите в първия етаж, а старата жена се хванала за горната част на вратата в същата стая, само че не съумяла да се избави и се удавила. Внучката останала два часа на перваза на прозореца, след което била избавена от спешни екипи.

Неподдържаният преливник и дебелата ледена завивка на язовира, довела до натоварен ледоход и последвало блокиране на преливника, са решаващи фактори, провокирали внезапното повишение на водното равнище във водохранилището, преливането над короната на стената и нейното следващо разрушение.

Делото съдържа над 6 000 листа или 30 тома, като в три от томовете е приложена комплексната оценъчна експертиза, по която движимостите лица са изследвали, сравнявали и са се срещнали с над 10 000 страници документи. Разпитани са над 600 очевидци, приложени са документи и заключенията на осем съдебно-медицински експертизи, съдебно-техническа експертиза, петорна сложна експертиза, компютърно-техническа експертиза. По делото са призовани 73 очевидци.

Разследването по досъдебното произвеждане се е водило от екип от следователи от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура-Пловдив. Обвинителният акт е импортиран в съда от трима наблюдаващи прокурори – Гергана Мутафова, Румяна Зайкова – Калеева и Мария Лулкина.

Първоначално делото се е водило към година от прокуратурата в Хасково, по-късно е било изпратено по подготвеност във Военно-окръжна прокуратура-Пловдив, където е било за същия интервал от време. По-късно то е изпратено във Върховна касационна прокуратура и по предписание на основния прокурор е било предоставено за наблюдаване на Районна прокуратура-Пловдив. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР