Районна прокуратура-Оряхово е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт

...
Районна прокуратура-Оряхово е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт
Коментари Харесай

Съдят баща, изтезавал дъщеря си в продължение на години

Районна прокуратура-Оряхово е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против татко на 57 години за измъчване на щерка си, оповестяват от пресцентъра на прокуратурата.

Обвиняемият е живеел със фамилията си в Мизия.

За 28 години цивилен брак, той редовно упражнявал физически и душевен тормоз по отношение на брачната половинка си. Често ѝ нанасял побой и я подлагал на унижения. Жената не подавала сигнали за принуждение, защото изпитвала позор да признае пред близките за протичащото се. Обвиняемият бил трайно незает, заради което фамилията се издържало с паричните средства, заработени от жена му. След навършване на пълноправие, двамата им синове отпътували да живеят в различен град, като в фамилията останала по-малката им щерка. През годините детето ставало очевидец на непрекъснато домашно принуждение, упражнявано от бащата по отношение на майката.

В началото на 2015 година Той е нанесъл побой с лопата над малолетната си щерка (към оня миг на 12 години). В положение на експанзия, той скъсал ученическия ѝ бележник, изгорил го и я заплашил, че ще я пребие още веднъж. На идващия ден обезпокоеното положение на К.Х. било видяно в учебно заведение от неин възпитател, който се поинтересувал за аргументите. Детето споделило за протичащото се в фамилията. В тази връзка бил подаден сигнал до отдел „ Закрила на детето “ в гр. Оряхово и в средата на м. февруари 2015 година майката с дъщерята били настанени в Кризисен център в София, под закрилата на фондация, помагаща на жертви на домашно принуждение.

По време на престоя им детето в детайли разказало на психолози и обществени служащи за насилието, на което било очевидец и жертва. Не след дълго, тя е почнала да демонстрира страдание към брачна половинка си и му се обадила по телефона, след което двамата почнали да поддържат връзка. С оглед предотвратяване на жертвите на домашно принуждение, И.Х. и К.Х. били краткотрайно преместени в различен спешен център в Стара Загора.

На 03 април 2015 година, макар подхванатите ограничения от държавните институции и оказаната протекция, дамата избягала от там дружно със своята щерка. През този интервал от време обвиненият продал къщата в Мизия, наел квартира в кв. „ Ботунец “ в София и намерил краткотрайна работа като охранител в автокъща. За реализиране на тази активност мъжът закупил газов револвер марка „ Ekol Major “, диаметър 9 мм. Вечерта на 05 октомври 2016 година, по време на скандал, бащата в пияно положение опрял револвер в главата на щерка си. Момичето се уплашило и почнало да вика, което било чуто от техен комшия. Свидетелят незабавно нахлул в жилището им и видял протичащото се, след което алармирал органите на реда.

В рамките на следствието по формираното досъдебно произвеждане в Софийска районна прокуратура била направена балистична експертиза на конфискуваното оръжие. Било открито, че то съставлява общоприет газ-сигнален револвер и не е огнестрелно оръжие, както и боеприпасите към него. Впоследствие наказателното произвеждане, водено против него, било прекъснато.

През 2017 година фамилията се върнало да живее в гр. Мизия в къща, в която липсвали естествени битови условия. Обвиняемият продължавал да се държи нападателно по отношение на брачната половинка си и щерка си, злоупотребявал с алкохол. На 20 май 2018 година, подразнен от връзките на щерка си с момче, той изгорил съвсем всичките ѝ облекла. Когато момичето се върнало у дома той ѝ нанесъл побой с кожен колан и кол от рибарска въдица. Вбесен от опита ѝ да се отбрани с нож, той взел различен подобен с по-дълго острие и го размахал. В резултат на дейностите си обвиненият порязал лявата ръка детето си. Тя е била превозена до незабавния център в Оряхово, където ѝ била оказана неотложна здравна помощ, а по-късно осъществена интервенция в болница в Враца. Благодарение на интервенцията била непокътната функционалността на лявата ръка на момичето. От заключението на съдебно-медицинска експертиза на потърпевшата К.Х. е видно, че ѝ била породена междинна телесна щета - прерязване на сухожилията на лявата ръка.

Предстои наказателното произвеждане против обвинения да продължи в съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР