Районна прокуратура – Ямбол внесе в съда искане за налагане

...
Районна прокуратура – Ямбол внесе в съда искане за налагане
Коментари Харесай

От прокуратурата в Ямбол с подбробности за двамата, които пребиха мъж и го караха да им прехвърли имот

Районна прокуратура – Ямбол внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на Михаил С. (на 24 год.) от гр.Сливен и Иван Я. (на 28 год.) от гр. Ямбол.

Те са упрекнати за това, че за времето от 22.30 ч. на 05.09.2019 година до 02.30 ч. на 26.09.2019 година в гр. Ямбол, в частен дом, находящ се на ул. „ Св.Св. Кирил и Методий “, действайки в съучастничество като съизвършители, за да принудят С.П. да се разпореди с движимост или със свое право – да трансферира благосъстоятелност на жилище, го заплашили с принуждение или друго незаконно деяние с тежки последствия за него, като действието е съпроводено с причиняване на лека телесна щета и е осъществено от две или повече лица – закононарушение по чл.213а, ал.2, т.2 и т.4, вр. ал.1, вр. чл.20, ал.2 от Наказателен кодекс.

Подробности по случая разкриха пред медиите господин Дойчин Дойчев – Адм. началник на Окръжна прокуратура – Ямбол, госпожа Мина Грънчарова – Адм. началник на Районна прокуратура – Ямбол, комисар Евгени Христов – Зам. шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи – Ямбол и комисар Ваня Щерева – Началник отдел „ Разследване “ при ОД на Министерство на вътрешните работи – Ямбол.

Комисар Христов заяви, че полицията е била известена за закононарушението от потърпевшия, който самичък е отишъл в Районното ръководство в утринните часове на 26.09.2019 година Той е съобщил на органите на реда, че предната вечер в дома му са нахлули двама души, които са упражнили принуждение върху него, нанасяйки му удари и връзвайки го за леглото. Пострадалият е бил и заплашван, като задачата на причинителите е била да го принудят да трансферира на тях собствеността на апартамент, който е наследил. За да осъществят принудата, Михаил С. и Иван Я. са употребявали телескопична палка, нож и газов револвер. По думите на потърпевшия обвинените са го вързали за леглото, взели са му телефона и са го заключили в стаята, казвайки му, че ще се върнат на сутринта към 10.00 ч., с цел да го вземат и да го заведат при нотариус, пред който да бъде осъществено прехвърлянето на собствеността. Пострадалият е съумял да се отвърже самичък и да алармира полицията.

Комисар Христов добави, че полицейските чиновници неотложно са почнали издирвателни дейности и в границите на единствено към 90 мин. причинителите са арестувани. По думите му са открити и оръжията, с които потърпевшият е бил принуждаван, както и ключовете на неговият дом. Комисар Христов сподели още, че единствено фактът, че потърпевшият е изпълнявал повелите на обвинените, го е избавило от по-тежка орис. Той добави, че потърпевшият е бил нехаен в контактите си с непознати лица, познавал е единия от обвинените, което е довело и до неговото набелязване като жертва.

Прокурор Грънчарова уточни, че на двамата причинители неотложно са били повдигнати обвинявания, арестувани са били за 72 часа и към този момент е импортирано в съда искане за налагане на мярка „ задържане под стража “. Тя сподели, че експертизата за положението на потърпевшия ще дефинира наказуемостта на осъщественото незаконно действие. Ако телесните увреждания бъдат квалифицирани, като лека телесна щета наказването е от 2 до 8 години „ отнемане от независимост “, а при междинна телесна щета е от 5 до 15 години „ отнемане от независимост “. По думите й към този миг обвинените се възползват от правото си и не дават пояснения.

Прокурор Дойчев подчертава върху личността на единия от обвинените Иван Я. Той е осъждан за осъществено ликвидиране на момче през 2009 година Съдът е постановил наказване от 10 години „ отнемане от независимост “, като е съобразил решението си с възрастта на Иван Я., който към оня миг е бил малолетен. След изтърпяване на 6 години от наказването му и настъпила догадка за условно предварително освобождение, същият е освободен с решение на Окръжен съд – Ямбол.

Прокурор Дойчев добави, че е явно, че във връзка с Иван Я. не е настъпило превъзпитание и не е реализирана задачата при постановяване на наказването му за осъщественото ликвидиране през 2009 година

Прокурор Дойчев уточни също по този начин, че актуалното незаконно действие е осъществено след прелиминарен сговор, при който водещ е бил точно обв. Иван Я. Мотивът и методът на осъществяване на незаконното действие също е еднакъв с това през 2009 година

По-късно през днешния ден Районен съд – Ямбол наложи на Михаил С. и Иван Я. мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Определението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд – Ямбол, оповестиха от пресцентъра на Районна прокуратура – Ямбол.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР