Районна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда

...
Районна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Съдят бригадир в шивашки цех в Лом, съставил неистински документи за доказване на трудови правоотношения

Районна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против П.Г. за осъществено от нея закононарушение.
На 20.06.2017 година в шивашки завод на компания „ Ш. “ ЕООД в Лом била осъществена инспекция от инспектори в дирекция „ Инспекция по труда “ - Монтана. Поводът за нея бил постъпил сигнал. На място не бил открит шеф или друго упълномощено лице, заради което призовката била връчена на работещата като чорбаджия – обвинената П.Г. На работодателя бил даден период до 03.07.2017 година за показване на изискани документи и копия от трудови досиета. От страна на сдружението това не било изпълнено, както и след това никой не се явил в Инспекцията по труда за сформиране на акт за определяне на административно нарушаване.
На 19.07.2017 година в Дирекция „ Инспекция по труда “ в Монтана била получена пратка посредством куриерска компания, адресирана до инспектора, направил инспекцията в шивашкия завод. Тя съдържала част от изисканите документи от компания „ Ш. “ ЕООД. При прегледа им служителят открил противоречие на някои данни и се усъмнил в истинността на показаните платежни ведомости. В тази връзка била осъществена информация в Търговския указател и извършен диалог с лицето, подало сигнал и чийто автограф попадал във ведомостта. Впоследствие бил подаден сигнал до прокуратурата.
От показанията на служителка в шивашкия завод се открива, че същата имала проблем с изплащането на обезщетение от Национален осигурителен институт след раждане на дете. Поради тази причина тя подала сигнал, вследствие на което полагащите й се парични средства били преведени. Това обаче станало мотив Т.Ф., който познавала като шеф на компанията, да й се обади по телефон и да й се скара, като я упрекна, че му „ направила мръсно “.
Жената е била извикана в икономическа полиция, където й били показани документи от 2014 година – трудов контракт, протокол за постъпване на работа, служебна записка, заявления. Тя изрично е декларирала, че положеният в тях автограф не бил неин, както и че не познава фигуриращият в тях като шеф Г.Ф. Аналогични са били показанията и на другата служителка в „ Ш. “ ЕООД. И двете са удостоверили, че в никакъв случай не са се подписвали в платежните ведомости.
На собствен ред се открива, че на името на Г.Ф. е имало регистрирани доста компании. Той е декларирал, че компания „ Ш. “ ЕООД му била трансферирана преди четири години от обвинената П. Г., която е чорбаджия в шивашкия завод. От нея получил сумата от 150 лв. за „ услугата “ – сдружението да се води на негово име. През годините получавал и комисионни.
Свидетелят Т.Ф., прочут на служителките в цеха като шеф, в показанията си е декларирал, че юридически нищо не го свързва с „ Ш. “ ЕООД. По думите му, бил някогашен притежател на постройката в Лом, където се помещавал шивашкия завод. Относно документите, изпратени до дирекция „ Инспекция по труда “ - Монтана, е отрекъл да има нещо общо с това.
От направената съдебно-графическа експертиза се открива, че подписите за чиновник в трудовите контракти, протоколите, служебните бележки и декларациите са изпълнени от обвинената П.Г. Тя се е подписала и в рубрика „ Работодател “. В същото време в разчетно-платежните ведомости подписите за първите пет месеца от 2017 година не са положени от чиновниците на „ Ш. “ ЕООД.
Предстои наказателното произвеждане против П.Г. да продължи в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР