Районна прокуратура-Бургас разпореди предварителна проверка по жалба на общинския съветник

...
Районна прокуратура-Бургас разпореди предварителна проверка по жалба на общинския съветник
Коментари Харесай

Шок и ужас в Царево! Прокуратурата разпореди проверка на близо 500 собственици на имоти до плажовете

Районна прокуратура-Бургас разпореди предварителна инспекция по тъжба на общинския консултант от Общинския съвет в Царево – Емил Пейчев, която е с входящ №302000-1367/02.09.2021 година и по която би трябвало да се открият осъществени закононарушения по чл.323а ал.1 от Наказателен кодекс, оповестява " Флагман ".

Този член от Наказателен кодекс планува отнемане от независимост до две години, санкция от хиляда до три хиляди лв. и разрушение на издигната постройка върху обработваема земя, земеделска земя или пасбище, в случай че се откри, че притежателят на парцела няма право на това. Де факто става дума за територии от стотици хиляди декара в зона А по Южното крайбрежие, които от доста години се водят като къмпинги, граничещи с плажовете.

В тази връзка началникът на Районното полицейско ръководство в Царево ст.инспектор Димитър Чолаков е изискал от общинската администрация в Царево да изготви невиждана по своите мащаби и изчерпателност информация по следните въпроси, цитираме:

1. С кои недвижими парцели граничат плажовете Арапя, Делфин, Бутамята, Силистар и Юг, намиращи се на територията на община Царево и какъв е техният статут? Какъв е статутът на парцелите в местността Грънчаря, в землището на град Царево?

2. Има ли издигнати здания въху аграрни земи в тези региони и в случай че да – на какво осноание? Извършена ли е смяна в предназначението на земите, издавани ли са позволения за градеж по смисъла на Закон за устройство на територията или постройките съставляват противозаконни постройки? Изрично в справката да се уточни, че се касае до здания със статут на недижими парцели, в случай че има такива.

3. Ако в терените са налични единствено такива със статут на преместваеми уреди, да се конкретизират същите и да се уточни спазени ли са условията по отношение на слагането им.

4. Ако са установени сложени без надлежно направена скица и/или позволение за слагане от основния проектант на община Царево преместваеми оборудване в тези терени, да се дават документи за почнали процедури по премахването им.

5. В местността " Грънчаря ", в землището на град Царево, има ли построена канализационна ситема и в случай че да, то да се показват строителните бумаги по разрешаването и осъществяването й.”

Това значи, че даже караваните и кемперите в тези територии може да се окажат нелегално паркирани и подлежат на унищожаване, а притежателите осъдени. От друга страна ще се отвори голям обществен проблем, защото в м. " Грънчаря " са устроени най-вече ромски фамилии с бройка на огромен квартал. Ако там не са налични нужните за здравословен обичай хигиенични условия, Община Царево би трябвало да откри неотложно решение за извеждането им от региона и за обезпечаване на подобаваща жилищна среда.

Флагман.бг разбра за почналата тежка наказателна процедура от страна на правосъдната власт и Министерство на вътрешните работи, откакто ни бе показана една от призовките, изпратена до шокиран жител от Царево, притежател на парцел наоколо до плаж Арапя.

„ Като мене сме най-малко 500 души, някои сме локални, само че има и притежатели, които са придобили земя и са направили върху нея благоустрояване – в случай че такава активност не се извършваше през всичките минали към този момент 30 години, общината ни към момента щеше да е в предишния век и надалеч от визията за туристическа дестинация”, споделя С.Г.

Писмото до този жител е пристигнало на 10 октомври т.г. и за него тече 14-дневен период, в който би трябвало да занесе и завери в Общината, цитираме от писмото: „ разрешителни документи за всички съществуващи градежи и обекти в парцела – позволение за градеж или за слагане, УВЕ и др.” Човекът е предизвестен в същото съобщение, че при липса на гореизброените документи всички обекти в парцела му подлежат на непринудено унищожаване. През актуалната седмица са разпратени десетки такива писма.

Проблемът явно ще сътвори освен административен стрес за кметството, което на процедура ще бъде блокирано с месеци от работата по стотици преписки, само че и към този момент е основал всеобща неуравновесеност измежду хората. По тази причина, евентуално, се е стигнало до изказване на основателя на прокурорските дейности – общинския консултант Емил Пейчев, в обществения му профил във Facebook.

Той твърди, че сигналът с посочения входящ номер в царевското отделение на Районната прокуратура не касаел тематика с такива парцели, а цитираме „ само и единствено приходите от дарения в общината”. Той оповестява, че ще си търси правата по правосъден ред и укорява кмета Георги Лапчев, че слязъл „ толкоз ниско да трансферира виновността върху него за неточности и закононарушения”.

Емил Пейчев е регистриран като претендент за депутат от обединението „ Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев, на десето място в листата за Втори МИР Бургас, което му дава и имунитет против наказателно гонене в интервала на предизборната акция.

Че ще става политик на високо държавно равнище е ясно още от 1 октомври 2021 година, когато в пост, подсилен от фамозни снимки, Пейчев афишира следното: „ Време е! Тръгваме към Софето и влизаме в политическа кампаня.” Вижда се, че поема към жълтите павета с бяла ВИП-лимузина, в която се вози с шурея си – някогашния ръководител на Общински съвет в Царево Даниел Скулиев.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР