Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда

...
Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на бивш полицай за документно престъпление и лично укривателство

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против П.К. за осъществени от него закононарушения по член 311, алинея 1 и по член 294, алинея 4, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

Обвиняемият П.К. бил назначен на работа в Министерство на вътрешните работи през 2002 година, където до 2018 година заемал длъжностите граничен служител на реда, служител на реда в група „ Охрана на публичен ред “, младши областен контрольор в бранш „ Охранителна полиция “ в РПУ в гр. Благоевград. През 2016 година, в кръга на службата си, обвиненият схванал за кореспонденция, обвързвана с искане на Национална организация за приходите към полицейските органи за оказване на подпомагане за определяне на местонахождението на М.К. – шеф на сдружението „ Д.П.И.-Е. “ ООД. Спрямо нейната компания имало резолюция за осъществяване на инспекция, касаеща определяне на обстоятелства и условия по отношение на заявените данни и начислено Данък добавена стойност.

Въпреки че въпросната кореспонденция била разпределена на негов сътрудник, обвиненият К. се срещнал с материалите по нея и взел постъпилите от Национална агенция за приходите документи. Впоследствие той подхванал дейности, с които основал усложнения по определяне и доказване на нарушавания на данъчното законодателство от ръководеното от М.К. сдружение, респективно формиране на наказателно произвеждане. Макар че знаел местонахождението на дамата, той се заел с укриването й от данъчната инспекция. С тази цел изготвил докладна бележка, в която показал, че тя отпътувала да живее и работи в чужбина, което не отговаряло на обективната истина. С дейностите си той съставил формален документ, предявен на органа по приходите, в който отразил погрешни условия. Освен това не докладвал за състоялата се среща с М.К. и персонално я предизвестил за възможната инспекция. Пред обвинения К. били осъществявани голям брой закононарушения, включително държане и потребление на наркотични субстанции. Въпреки че бил задължен, той не изпълнявал отговорностите си по работа, нито докладвал за действията. Освен това съдействал за разстройване и отбягване от наказателно произвеждане.

През нощта на 07.11.2017 година, в заведение в гр. Благоевград, сред намиращите се там компании зародил спор, при който на А.С. бил нанесен побой и отправени закани. Имало очевидци, че причинителят на действието е А.Г., фигура от дейния престъпен контингент в района. Пострадалият подал сигнал за случилото се на телефон 112. На изпратените на място полицейски чиновници мъжът декларирал за желанието си да подава тъжба за осъществените незаконни похищения. Инцидентът бил регистриран в Районното полицейско ръководство, като инспекцията за него била предоставена на П.К. С цел разстройване на наказателно гонене против причинителя на побоя - А.Г., и същият да остане ненаказан, обвиненият подхванал редица дейности, с които да прикрие незаконните му действия. Посещавал дома и се обаждал по телефона на потърпевшия и убеждавал както него, по този начин и околните му, да се напише пояснение за липса на искания по случая, а след това да се отдръпна подадената тъжба. Въпреки това, опитите на обвинения да не се води инспекция и наказателно произвеждане за случая останали без резултат.



Предстои съдът да насрочи разпоредително съвещание по делото, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР