Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за

...
Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за
Коментари Харесай

Гражданин на Сирия е с повдигнато обвинение за трафик на мигранти 

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално поделение – Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против жителя на Сирия М.А., притеглен към наказателна отговорност за осъществено от него закононарушение по член 280, алинея 2, т. 3, вр. алинея 1, вр. член 20, алинея 3 и алинея 4 от Наказателен кодекс.

Обвиняемият М. А. живее в България от към 20 години. През последните години той взел участие в превеждане на лица от разнообразни страни в страни от Западна Европа. Тази активност правил против възнаграждение, в съучастничество с други лица. За реализирането й били употребявани разнообразни направления, включващи Гърция, България, Сърбия, Хърватия и Унгария.

През 2018 година с М.А. се свързали иракски жители, като поискали от него да преведе техни родственици от Гърция в Германия през България. Той се заел с това и за реализиране на противозаконен транспорт на чужденците се свързал с Д.И. от с. Беласица. Съучастникът му основал нужната организация, а обвиненият изпратил фотоси на лицата и местонахождението им.

На 08.06.2018 година, в гр. Солун, трима жители на Ирак били качени в автомобил и откарани в планина в региона преди Граничен контролно-пропусквателен пункт Промахон – Кулата. След към петчасов преход стигнали билото на планина Беласица и нелегално минали границата на България, където ги чакал различен автомобил.

Мигрантите и лицата, участващи в противозаконното им превеждане през границата, са били открити и арестувани от полицейските чиновници в необработваема черешова градина до с. Беласица.

По случая е било формирано досъдебно произвеждане.

М.А. е бил притеглен в качеството на обвинен за нелегално превеждане на задграничните жители през границата на страната с Гърция. Престъпното действие е било осъществено от него в съучастничество с други лица, като той работил като подстрекател и помощник.

Наказателното произвеждане против неговите съучастници е завършило с постановяване на неоправдателни правосъдни актове. Тримата иракски жители са били привлечени към наказателна отговорност за прекосяване през границата на страната без позволение на надлежните органи на властта и през неопределени за това места.

Междувременно, по отношение на четири закононарушения, свързани с трафик на хора, обвиненият е бил разгласен за интернационално търсене за арест и предаване на съображение Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от способен орган в Германия.

В осъществяване на ЕЗА през 2019 година М.А.е бил предаден на искащата страна и след това наказан на 3 години и 3 месеца „ отнемане от независимост “. След признание на задграничното правосъдно решение от българския съд е бил сбъднат трансфер на наказания в гр. София за изтърпяване на наложеното му наказване.

Предстои следващото за обвинения дело да продължи в Районен съд – Петрич.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР