Районите от Европа, които са най-застрашени от сушата според индекса

...
Районите от Европа, които са най-застрашени от сушата според индекса
Коментари Харесай

Тежка суша съсипва реколтата в Италия и Испания

Районите от Европа, които са най-застрашени от сушата съгласно показателя за общоприетоо отклоняване от юнската норма превалявания - в алено дефицит на превалявания, в синьо е обилие от превалявания.

[Reuters] Още по тематиката
Застрахователи

Италианският производител на твърда пшеница и млечни артикули Атилио Токи е видял още през зимата предупредителни знаци за идна тежка суша.

Когато не заваля и при започване на пролетта, разбрахме, че ситуацията към този момент е непоправимо, сподели той, допълвайки, че към този момент е инсталирал вентилатори, с цел да охлажда кравите си, страдащи от жегата. Фермата му се намира на километър и половина от тосканското крайбрежие.

Най-слабите резултати от 20 години

Сушата в Южна Европа заплашва да снижи зърнената годишна продукция в Италия и елементи на Испания до най-ниското ниво от най-малко 20 години, като ще засегне и други присъщи за района артикули - маслините и бадемите.

Най-голямата испанска област, отглеждаща жито, Кастилия и Леон, е изключително тежко наранена, като загубите на реколтата се пресмятат на 60-70%. Тази година не беше неприятна, беше пагубна. Не мога да си спомня такава от 1992, когато бях дете, споделя Хоакин Антонио Пино, производител на зърно от Синлабахос, Авила.

Пино споделя, че доста от нивите му даже не са ожънати, защото приходите от реколтата няма да покрият заплатите на служащите, които ще я съберат. Макар Европейски Съюз като цяло да е огромен експортьор на зърно, Испания и Италия разчитат на импорт от страни като Франция, Англия и Украйна.

Испанският импорт на мека пшеница се чака да нарасне с над 40% до 5.6 милиона тона през пазарната 2017-2018 година съгласно анализаторската група Agroinfomarket.

Сушата поддържа европейските фючърси на пшеница, които се покачиха с към 6% от началото на юни, въпреки че вероятностите за богата годишна продукция във Франция тази година би трябвало да подсигуряват съответно предложение като цяло в Евросъюза.

Изгорели маслини

Фотограф: TONY GENTILE [Reuters]
Изгорели маслини

Испания и Италия също по този начин са измежду водещите производители на зехтин в света, само че се чака производството и в двете страни да намалее. Вероятно спадът ще бъде изключително огромен в Италия, където сушата е следващият проблем за фермерите, отглеждащи маслини. През последните години те бяха нападнати от инсекти и бактерии.

Международният съвет за маслините предвижда спад на италианската годишна продукция с 60%. Очаквахме добър рандеман тази година, само че не се оказа по този начин, означи Франческо Суатони, който отглежда към 4000 маслинови дръвчета в покрайнините на античния град Амелия в област Умбрия, Централна Италия.

Държейки стръкче с дребни съсухрени плодчета на него, той добави: " Всяка дребна топчица можеше да бъде маслина, само че изгоряха. Тази година чакаме да произведем с 50% по-малко от предходната година. Да се надяваме, че няма да бъде по този начин, само че ще бъде доста мъчно да имаме добра годишна продукция. "

И други насаждения пострадаха, а италианската селскостопанска асоциация Coldiretti оцени, че сушата може да коства на италианските фермери над 1 милиард евро. Тя визира в по-голяма или по-малка степен всички насаждения в Испания, даже тези, които разчитат на парници, защото водата е лимитирана, споделя Хосе Угарио, анализатор от испанската асоциация на младите фермери.

Производството на ядки като бадеми и шамфъстък също внезапно понижа. Очакваме спад от 23% в производството на бадеми тази година по отношение на предходната, добави Угарио.

Според някои повишението на температурите е дълготрайна наклонност, която заплашва вероятностите на селското стопанство в района.

" При тази обстановка (...) разбираш, че е съвсем невероятно да продължаваш. Мислиш си, добре, тази година ще се опитам да се оправя, само че в случай че реколтата е такава и следващата година, няма да можеш да се оправяш, споделя фермерът Токи, който също по този начин е локалният водач на фермерското обединяване Confagricoltura.

Според някои учени горещите талази като тазгодишната са все по-чести и са свързани с климатичните промени, провокирани от индивида. За първа година поливаме растенията. Преди нямаше такава нужда, сподели Суатони, който отглежда маслини.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР