Районен военен съд в Новосибирск осъди 67-годишния пенсионер Тахир Арсланов,

...
Районен военен съд в Новосибирск осъди 67-годишния пенсионер Тахир Арсланов,
Коментари Харесай

Русия: Пенсионер с три години затвор за антивоенни коментари

Районен боен съд в Новосибирск осъди 67-годишния пенсионер Тахир Арсланов, за изразена антивоенната позиция в обществените мрежи. Присъдата е три години в наказателна колония при общ режим. Мъжът е приет за отговорен, че е призовавал към екстремистки и терористични дейности и всеобщи вълнения в интернет.

Негативни мнения в обществените мрежи

" Жителят на Новосибирск Тахир Арсланов от април до септември 2022 година от персоналната си страница в обществената мрежа " ВКонтакте " под фиктивно име е разгласил отрицателни мнения в публични общности и групи с апели за дейни дейности против сегашната държавна система ", разяснява пресслужбата на Федералната работа за сигурност в Русия (ФСБ) за онлайн изданието NGS.ru.

Според Радио " Свобода " става дума за два коментара на Арсланов в групата " Вълна на смяната. Новосибирск " в обществената мрежа " ВКонтакте ", написани през септември 2022 година след оповестяването на частичната готовност. В първия той назовава съветската инвазия в Украйна " инвазивна война на кремълските фашисти ", а във втория приканва да бъдат изгорени центровете за набиране на военнослужещи.

От очевидец до обвинен

Три дни след коментара за военните центрове, чиновниците на реда идват в дома на Арсланов, с цел да го претърсят. По думите му те му лишили таблета, от който имал достъп до обществените мрежи, харддисковете му, телефона, облеклата и персоналните движимости. Отвели го на 5-часов разпит, по време на който му споделили, че го разпитват в качеството му на очевидец по делото. Тогава той е освободен, само че няколко месеца по-късно чиновниците на реда идват още веднъж в дома му - този път с обвинявания.

Журналистите прецизират, че пенсионерът е признал виновността си и се е разкаял. Каналът в " Телеграм ” SOTAVision написа за наказателното гонене и беседва с наказания мъж. Тахир Арсланов споделя, че щерка му живее в Киев и той " просто си е изгубил мозъка ", когато е научил за бомбардировките на този град от съветските войски.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Как войната в Украйна раздели фамилии на хиляди километри

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР