Районен съд – Русе проведе открит урок по история на

...
Районен съд – Русе проведе открит урок по история на
Коментари Харесай

Ученици се запознаха с историята на Българската конституция в Районен съд - Русе

Районен съд – Русе организира открит урок по история на Българската конституция с възпитаници от VІІ и Х клас на СУ „ Йордан Йовков “ Русе

Инициативата беше проведена във връзка идната в събота годишнина от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция.

Председателят на съда госпожа Елена Балджиева и арбитър Велизар Бойчев посрещнаха младежите в правосъдна зала № 1 и ги срещнаха с конституциите у нас, функционирали от 1879 година до наши дни. Те означиха, че Търновската конституция възвръща българската държавност, слага началото и основава постоянна основа на конституционализма в България. След това арбитър Бойчев проучва в елементи модерната конституция – тази от 1991 година, която слага основите на днешната ни страна.

Проявата бе част от Образователна стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, която е ориентирана към учениците за образуване на правна просветеност и просвета, съблюдаване на законите, ограничение на отрицателните модели на държание, създаване на доверие в правосъдната власт. В края на срещата всички младежи получиха удостоверения за присъединяване си в Програмата, Конституция на Република България и осведомителни брошури.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР