Районът около Централната железопътна гара в София няма да бъде

...
Районът около Централната железопътна гара в София няма да бъде
Коментари Харесай

София се лиши от една от зоните за небостъргачи

Районът към Централната железопътна гара в София няма да бъде измежду зоните, в които ще бъде позволено строителството на небостъргачи. Това е част от предвижданията в окончателния план за изменение на Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО), с които " Дневник " разполага.

През юли основният проектант на София Здравко Здравков уточни три места, където съгласно него би трябвало да бъде допустимо построяването на небостъргачи – регионите към Централната гара, край бул. " Цариградско шосе " след 7-ми километър (около и след " Интер експо център " ) и на Околовръстното шосе в при квартал " Люлин " и бул. " Царица Йоана ".

Основните претекстове за избирането на този регион бяха положителната транспортна обезпеченост с огромни булеварди, метростанция и железопътна инфраструктура. По думите на Здравков за местоположението се е изказал позитивно даже от основния проектант на Париж Ерик Жан-Батист, който беше в София в средата на май.

В окончателния законопроект з оната към Централна гара липсва , до момента в който другите две зони са посочени доста тъкмо.

Неофициално архитекти и общински съветници споделиха за " Дневник ", че решението за отпадането на зоната като място за бъдещо " сити " в София е взето преди няколко седмици. Основната причина за това са въздушните коридори за самолети, които прелитат над Централна гара към летището. Главният проектант беше пратил плана за координиране в въздухоплавателната администрация като разяснява в края на предходната седмица пред " Дневник ", че общината ще се съобрази напълно с разбора на дирекцията и евентуално в зоната ще има ограничаване на височината на застрояване.

В последна сметка тази опция е отпаднала изцяло, като са непокътнати единствено разновидностите за другите две зони за " ситита ". Предложението е едната зона да обгръща региона източна и западно от Околовръстния път, в сектора сред улица " 3-ти март ", кв. Филиповци, реките Шейовица, Какач, по продължението на бул. " Добринова канара " от бул. " Сливница до р. Какач, ул. " Ицках Грациани ".

Вторият регион софийско " Сити " към 7-ми километър попада от северната и южната страна на бул. " Цариградско шосе ", сред булевардите " Александър Малинов ", " Христофор Колумб ", Проф. Цветан Лазаров ", " Самоковско шосе ", " Андрей Сахаров ", улиците " Ресен " и " Анна Ахматова. В този регион към този момент са издигнати няколко високи здания, сред които 126-метровата " Кепитъл форт ", а 202-метровата " Скай форт " се строи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР