Районът на язовир "Ястребино" край Антоново е сериозно замърсен. Затова

Районът на язовир "Ястребино" край Антоново е сериозно замърсен. Затова ...

Районът на язовир Ястребино край Антоново е сериозно замърсен.


Районът на язовир "Ястребино" край Антоново е сериозно замърсен. Затова алармират доброволци от Централната рибно-опазваща организация. За сегашното плачевно състояние на водоема и около него вина имат и любителите - рибари, каза пред БТА Шенол Хасанов, ръководител на организацията - клон Ястребино.

Според него и екипа му в непосредствена близост до водата е пълно с отпадъци, резултат на човешка дейност. "Преди две години тук се радвахме на чиста природа, сега погледът е привлечен първо от боклуци, а след това идва ред на красивата гледка към язовира. И това е така, защото сега водоемът се посещава по-често и рибарите не почистват след себе си", категоричен е той. Язовирът привлича доста рибари, някои от които остават и да пренощуват, тъй като е богат на риба. Той бе зарибен в началото на ноември 2018 г. от доброволците на ЦРОО - клон Ястребино, а зарибителният материал бе закупен с пари от дарения.

Хасанов обясни, че прави впечатление факта, че част от боклуците са събрани в чували за смет, но не са изнесени.
В близките села има контейнери и биха могли да бъдат изхвърлени там. "Нужно е само желание, лична култура и стремеж не само да ползваме, а и да оставим нещо след себе си от природните дадености на региона си", категоричен е той.

Доброволците от ЦРОО ще организират акция за почистване на язовира. Тя ще бъде в дните, когато влезе в сила забраната за риболов.

Шенол Хасанов допълни за БТА, че снощи при рутинна проверка на язовир "Ястребино" е извадена една бракониерска мрежа с дължина около 80 метра. Поставена е била в района под село Трескавец. Уловената в нея риба - от вида каракуда, е върната във водата. Мрежата е унищожена и предадена на служител на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Източник: novini.bg