Районът на ВМА, Александровска болница и други лечебни заведение е

...
Районът на ВМА, Александровска болница и други лечебни заведение е
Коментари Харесай

От СДВР със съвети как да се предпазим от джебчиите

Районът на ВМА, Александровска болница и други лечебни заведение е един от най-привлекателните за джебчиите в София. Това изясни пред Дарик началникът на бранш „ Улична престъпност” към Столична дирекция на вътрешните работи Красимир Любомиров. Причината е, че в множеството случаи хората в този регион са разсеяни от проблеми със здравето си или с това на някой техен непосредствен. Именно от тази обстановка се възползват професионалните и добре подготвени джебчии.

Любомиров добави, че дружно със захлаждането на времето се записват от ден на ден обири в столичния градски превоз. Освен това началникът на бранш „ Улична престъпност” признава, че джебчийството е доста мъчно за доказване и постоянно завършва без неоправдателна присъда за причинителя.

Времето става студено, а рейсовете и трамваите в София стават все по-препълнени. Суматохата, неналичието на пространство и блъскането на стотици хора в транспортните средства на градския превоз са обичаната атмосфера на джебчиите в столицата. Началникът на бранш „ Улична престъпност” към Столична дирекция на вътрешните работи Красимир Любомиров описа, че задигането на пари, злато и телефони от джобовете и чантите на пасажерите е едно от най-често срещаните закононарушения в София. Въпреки това Любомиров призна, че в доста от случаите джебчийството завършва без неоправдателна присъда за причинителя, даже той да е арестуван.

„ Никой съд не желае да се произнесе, при изискване че няма задоволително доказателства, които по неоспорим метод да потвърдят виновността на дееца. Ние знаем, че той е престъпен контингент, знаем, че той е направил закононарушението, хванали сме го след закононарушението, само че в случай че го хванем единствено с пари, без движимости и нямаме свидетел, който да го уточни или не можем да намерим движимостите, или няма запис от камера, доста мъчно се потвърждава, та даже и той да направи цялостни признания. Много мъчно получава неоправдателна присъда “, сподели Любомиров. А тези, които са наказани, рядко се отхвърлят от метода по който изкарват прехраната си.

„ Столицата е огромна, най-големият град, в който има непрекъснат контингент, който тук живее, следи се и неведнъж са арестувани, имат неоправдателни присъди за такива закононарушение. Но прави закононарушение, излежава присъдата и след това излиза и продължава да прави същото “, добави той.

Любомиров споделя, че един от регионите, където има най-голяма централизация на джебчийство, е този на Военномедицинска академия, Александровска болница и заобикалящите ги лечебни заведения.

„ Първо, превозът е доста претрупан заран, на обяд и вечер и доста от пътуващите са пациенти на тези лечебни заведения. Всеки е с багаж, всеки е заплеснат, бърза. Затова се стремим там да има непрекъснато някакво застраховане - дали с униформени чиновници, дали от бранша за противопоставяне на джебчийските обири, който е единствен за цяла България “, уточни още той.

Така бранш „ Улична престъпност” към Столична дирекция на вътрешните работи се бори с сходен вид закононарушения из цялата страна. Любомиров признава, че това е извънредно мъчно и са нужни още чиновници.

Началникът на бранша поучава хората да бъдат по-внимателни, да наглеждат чантите и багажа си и да не оставят скъпи движимости в джобовете на връхните си облекла.

Освен това Любомиров пропагандира хората да алармират постоянно при опит на джебчии да оберат някого. Той споделя, че от ден на ден поданици на столицата изпращат фотоси и видеа на сходен вид нарушители до Министерство на вътрешните работи, което оказва помощ на работата на полицията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР