Районът на Трихълмието в Пловдив е обявен за архитектурно-музеен резерват

...
Районът на Трихълмието в Пловдив е обявен за архитектурно-музеен резерват
Коментари Харесай

Резерват Старинен Пловдив навършва 63 години

Районът на Трихълмието в Пловдив е разгласен за архитектурно-музеен резерват „ Старинен Пловдив “ през 1956 година на днешния ден. Едно от емблематичните места на Пловдив, най-старият жив град в Европа, е ситуирано върху три от хълмовете - Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе.

Старият град, една от най-популярните туристически дестинации у нас, съчетава духа и архитектурата от Античността, Средновековието и Българското възобновление.

Археологически обекти, музеи и галерии с скъпи експонати, старинни здания, настоящи храмове, сантиментални дворове, живописни калдъръмени улички - това е Старият Пловдив.

На Небет тепе се намират остатъци на първото праисторическо поселение на Трихълмието, датирано към енеолита. През XII в. пр.н.е. прераства в древнотракийския град Евмолпия - един от първите градски центрове в Югоизточна Европа. Най-старата част на крепостта е изпълнена без каквато и да е заварка, с огромни сиенитни блокове, в така наречен циклопски строеж.

Античният спектакъл, център за културни прояви, е издигнат през 90-те години на I в., по времето на римския император Домициан. Театърът, ситуиран в естествената седловина сред Джамбаз тепе и Таксим тепе, е побирал към 3500 фенове. В непосредствена непосредственост е главната постройка на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Хисар капия, врата през античните крепостни стени на Филипопол, е един от трите входа към Трихълмието.

В края на XVIII и изключително през XIX век богати търговски семейства строят на Трихълмието луксозни къщи, в които български зидари, дърводелци, резбари и зографи показват високо майсторство.

Възрожденски шедьоври в Стария град са Балабановата къща, Куюмджиевата къща, където е експозицията на Етнографския музей, величествената къща „ Ламартин “/„ Мавриди “, където през 1883 година е отседнал френският стихотворец и изтъкнат политик Алфонс дьо Ламартин, Къща „ Недкович “, Къща „ Хиндлиян “.

В Старинен Пловдив се намира къщата-музей на Христо Г. Данов, където през 1855 година е учредено първото издателство в България. В постройката на празника 24 май се връчват Националните награди „ Христо Г. Данов “ за принос в националната книжовна просвета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР