Районът на Нагорни Карабах не се намира в примирие, по-скоро

...
Районът на Нагорни Карабах не се намира в примирие, по-скоро
Коментари Харесай

Експерт: От Русия зависи дали ще има ли мир в Нагорни Карабах

Районът на Нагорни Карабах не се намира в помирение, по-скоро можем да приказваме за една алтернатива на сигурността сред Азербайджан и Армения. Това беше замразен спор, който се засилва от протичащото се в Украйна.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria специалистът по интернационална сигурност Искрен Иванов.

Това помирение не можем да го одобряваме като завършек на опълчването сред двете страни. Когато една от страните покачва равнището си на сигурност, това нервира другата страна. Това се случи сега, в който Армения стартира взаимни учения със Съединени американски щати. Това подразни Русия и тя опосредствано посредством Азербайджан се опита да затвори вратата за американското въздействие в района. Въпросът е къде ще избие всичко това. За мен към момента е рано да се приказва за твърдо помирение. Конфликтът сега е смълчан и доста зависи от Русия накъде ще поеме той.

 
Армения се е обърнала към американците, тъй като не е получила задоволително гаранции за сигурността си от Русия. Това пък е подразнило Русия и посредством Алиев те се пробват да изплашен Армения.
Ако погледнем международната карта ще забележим, че тези районни спорове се случват отвън рамките на НАТО. Русия не е в положение да подсигурява сигурността на останалите членове от контракта за групова сигурност. А в границите на БРИКС въобще нямаме военнополитически детайли за сигурност. Подобни обединявания няма по какъв начин да бъдат опция на НАТО и няма по какъв начин да има трайна сигурност в тези райони. В този смисъл България е късметлийка.

Армения няма по какъв начин да се опълчи дейно на Азербайджан, чиято войска и запаси превъзхождат в пъти тези на арменците. Единственият метод е или да балансират във външната си политика сред Съединени американски щати и Русия, или да одобряват, че са в онази сфера на въздействие, отвън НАТО.

Този спор ще остане замразен и няма да има трайни сделки.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР