Район в Прага е одобрил план на своя кмет за

...
Район в Прага е одобрил план на своя кмет за
Коментари Харесай

Русия е разгневена, че Чехия смята да издигне паметник на генерал Власов

Район в Прага е одобрил проект на своя кмет за издигане на монумент на бойците от армията на военачалник Андрей Власов - стъпка, която разгневи Русия, съобщи Асошиейтед прес.

Планът, утвърден през вчерашния ден, има за цел да уважи бойците, които са съдействали за освобождението на Прага в края на Втората международна война.

Ролята на власовската Руска освободителна войска е спорна. Сформирана от някогашни руски бойци тя води война против Червената войска дружно с войските на нацистите, предава Българска телеграфна агенция.

В началото на май 1945 година армията на Власов идва на помощ на чешкото въстание против нацисткото ръководство, преди да дойдат руските войски и да спасят града от заличаване. Близо 300 бойци умират.

Власов е екзекутиран от руските управляващи след войната.

Видът на паметника, който би трябвало да бъде приключен през май, към този момент не е явен, само че може да включва пояснителен текст за ролята на Власов в историята.

Руското посолство в Прага насочи митинг против проектите на кмета на регион " Репоруе " Павел Новотни, който влезе в новините като изпрати писмо до съветския президент Владимир Путин. В него кметът изяснява, че Москва няма думата в осъществяването на плана, показва АП. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР