Район Тараклия се утвърди като безспорен център на българщината благодарение

...
Район Тараклия се утвърди като безспорен център на българщината благодарение
Коментари Харесай

Илияна Йотова поздрави българската общност в Тараклия по случай юбилея на молдовския район

Район Тараклия се утвърди като неоспорим център на българщината с помощта на дейната българска общественост. Пазейки паметта, укрепваме себе си, силата си и самочувствието си на българи. Това написа вицепрезидентът в приветствен адрес до българското малцинство в Тараклия във връзка тройния празник на молдовския регион – 110, 80 и 40 години от неговото основаване и превръщане. Вицепрезидентът Йотова беше поканена да взе участие в честването, само че пандемията не разреши това да се реализира, оповестяват от президентския прессекретариат.

Българската общественост в Молдова е една от най-старите, на повече от 200 години. "Силно предизвикателство е да се резервира връзката с родината толкоз дълги години и от разстояние. Историята и бурното развиване на регион Тараклия е доказателство, че стабилността и желанието за развиване се дължат на образованието, жаждата за познания и намирането на новаторски форми в образованието и актуалната стопанска система ", показва. Вицепрезидентът акцентира богатата просветителна и културна активност на българите в Тараклия. "Образцовият оркестър за национална музика "Червена китка ", Домът на културата и богатият репертоар и известността на професионалния спектакъл "Смешен петък " са единствено част от тези образци. Театърът се включи във виртуалната самодейност "Будната България ", която организирахме с екипа ми във връзка Деня на националните будители ", декларира.

Вицепрезидентът показва убеденост, че общите старания за преобразуването на единственото българско висше учебно заведение зад граница – Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак ", във филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев ". От началото на образователната година в Тараклийския държавен университет се образоват студенти по компетентност "Бизнес мениджмънт " на русенското висше учебно заведение.

В приветствието си вицепрезидентът акцентира, че Република Молдова е един от образците за грижа за малцинствата и съблюдаване на техните права. "Вярвам, че дружно – българската и молдовската страна, ще продължим работата за възстановяване на благосъстоянието на българската общественост в Молдова ", акцентира.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР