Райнхесен Райнхесен е най-големият лозаро-винарски регион в Германия. Лозарските масиви

...
Райнхесен Райнхесен е най-големият лозаро-винарски регион в Германия. Лозарските масиви
Коментари Харесай

Най-добрите вина от Германия

Райнхесен

Райнхесен е най-големият лозаро-винарски район в Германия. Лозарските масиви сред градовете Вормс, Майнц и Бинген, се простират на повърхност от 26 хиляди хектара. По тези места стартират да създават виновност още през 9 век, а най-старата лоза в района е в Нийрщайн и е била засадена през 742 година.

Райнгау

По течението на Рейн се намират шест от най-важните лозаро-винарски райони. Един от тях - Райнгау - е фамозен с виновността си от късна жътва (т.нар. Spätlese). Световна популярност придобива локалният манастир Ебербах, изиграл основна роля за развиването на немското винарство. Обителта е учредена през 12 век от монаси от Бургундия.
Среден Рейн
Долината по междинното течение на Рейн е фамозна както с красивите си крепости, по този начин и с прелестните бели виновност, които се простират на десетки километри по скатовете от двете страни на реката. В сектора сред Бинген и Кобленц се намират голям брой остатъци на популярни средновековни замъци, които са включени в листата на ЮНЕСКО за международното културно завещание.
Пфалц
Пфалц е вторият по величина винарски район на Германия. В Бад Дюркхайм се организира най-масовият винарски празник в света и може да си види най-голямата в света винарска бъчва. В Пфалц е и първият по рода си тематичен маршрут за туристи (Deutsche Weinstraße), който се простира на дължина от 85 километра. Той минава около границата с Франция - през общо 130 обитаеми места, разрастващи винарство.
Франкония
Франкония (Franken) е друга област, в която винарството се развива от антични времена. Прочути са локалните тумбести бутилки за бели виновност, които са признак за района. Винарството по тези места се развива от над 1200 години. Младите производители през днешния ден залагат повече на качество, в сравнение с количеството на създаваните виновност.
Мозел
По течението на река Мозел се простира една от най-старите лозарски области в Германия, паралелно с тези край реките Рувер и Саар. Първите лозя по тези земи са засадени от римляните преди към 2000 години. На доста места крайбрежията на Мозел са извънредно стръмни, достигащи надолнище от 68 градуса. Изкачването до лозарските масиви става със специфични зъбчати устройства и алпинистко съоръжение.
Баден
Баден е третият по величина винарски район в Германия, който се простира от Боденското езеро до долината на Рейн и град Манхайм. Баден има славата на най-топлия район в страната. Там се създават най-вече червени виновност от сорта " Пино ноар ". За татковина на тази лоза се смята Бургундия, заради това немските наименования съдържат обозначението “Къснобургундски “ виновност.
Вюртемберг
В тази област към Щутгарт и Хайлброн виното има паметен статус. Във Вюртемберг потреблението му на глава от популацията надвишава два пъти междинните равнища в Германия. Най-разпространеният вид вино в региона е „ Тролингер “.
Долината на река Ар
Долината на река Ар, която се влива в Рейн сред Кобленц и Бон, е известна с алените си сортове виновност. Това е един от най-малките винопроизводителни райони в Германия. По течението на реката минава и 35-километровия туристически маршрут на аленото вино (Rotweinwanderweg).
Заале-Унщрут
Заале-Унщрут в провинциите Саксония-Анхалт и Тюрингия е най-северният лозаро-винарски район в Германия. Той е ситуиран в долината на двете реки Заале и Унщрут, които се считат за най-северната естествена граница, оттатък която няма условия за лозарство. Независимо от хладния климат по тези места създават вино, търсено дори в чужбина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР