Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева е родена на 18 януари 1856 година.

...
Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева е родена на 18 януари 1856 година.
Коментари Харесай

Днес се навършват 101 години от смъртта на великата Райна Княгиня!

Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева е родена на 18 януари 1856 година. Жизненият ѝ път завършва на 29 юли 1917 година.

Райна Княгиня е родена в Панагюрище. През ученическите си години тя се потвърждава като будна ученичка, заради което е определена от българската общественост в града, дружно с още една съученичка, да продължи образованието си в Старозагорското девическо учебно заведение.

По този метод тя е предопределена да стане учителка в града. По време на Априлското въстание тя към този момент е учителка и взима интензивно присъединяване в подготовката му. В деня на експлоадирането на въстанието тя се качва на кон, взима револвер и развява знамето на Свободата.

След потушаването на Априлското въстание тя е хваната от турците и е откарана в Пловдивския затвор. Там тя е подложена на жестоки мъчения. Захари Стоянов споделя за тези зверства в „ Записки по българските въстания “. Спасяват я европейски дипломати.

След това е изпратена да учи в Русия. Райна Княгиня се трансформира в първата дипломирана акушерка в България. Омъжва се за кмета на Панагюрище – Васил Дипчев. Имат огромно семейство – петима сина и осиновяват едно момиче.

Васил Дипчев е изтъкнат русофил и депутат. Той издъхва след побой в Черната джамия в София, а Райна остава сама с децата си. Тя работи като акушерка в крайните софийски квартали, с цел да устоя огромното си семейство.

Тя е издействала построяването на „ Майчин дом “ в София, който в този момент е Национален център по трансфузионна хематология. Райна Дипчева умира на 29 юли 1917 година.

Дълбок реверанс!

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР