Райна Михайлова, която е дъщеря на жена с увреждания, е

...
Райна Михайлова, която е дъщеря на жена с увреждания, е
Коментари Харесай

Фрогоко: Хора с увреждания спечелиха дело във ВАС за нарушени права

Райна Михайлова, която е щерка на жена с увреждания, е спечелила дело във Върховен административен съд. Съдът е постановил, че обезпеченият най-малък приход и процентите за транспортни услуги и телекомуникация не подхождат на Европейската спогодба, защото се прави уравниловка – критерият е идентичен за всички хора с увреждания.
„ В нашия случай е нарушен член 28 за подобаващ витален стандарт и персонална подвижност. Майка ми има потребност от превоз, диетична храна. Дават се 9.50 лева на хората с увреждания в София, където имат карти, а ние, които живеем в село Николаево и няма превоз, и на нас се дава такава сума”, изяснява пред Фрогнюз Райна Михайлова.

„ След като спечелихме делото пред Върховен административен съд, нашите управници ни убеждаваха, че интеграционните добавки са спрени за момента, защото нямало база. Ние повече нищо не можем да създадем, защото няма по какъв начин да нападаме закон”.

70% от Законопроекта за хората с увреждания е копи-пейст на остарелия. Целта на ръководещите е да не усилват интеграционните добавки. Ако се одобри като база прага на беднотия, който е 321 лева, хората с увреждания ще получат доста повече от в този момент – сега им се дават 20-30 лева, а ще вземат 200-300 лева

" Нашите управници показват пред европейските институции, че хората с увреждания у нас ги носят на ръце, а това е неистина. Поисках от президента на наложи несъгласие на проектозакона за изменение за интеграция на хората с уврждания и в този момент чакаме да забележим какво ще направи ", сподели още Райна Михайлова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР