Райко Алексиев е една от най-хубавите галерии в София като

...
Райко Алексиев е една от най-хубавите галерии в София като
Коментари Харесай

Проф. Валентин Старчев: Монументалните паметници не разказват събитието. Те търсят символите

" Райко Алексиев " е една от най-хубавите галерии в София като пространство и осветяване, споделя скулпторът Валентин Старчев, който преди дни откри в нея независима галерия, представяйки творби, основани през последните няколко месеца.
Скулпторът изяснява, че творбите са монументални, тъй като пространството го разрешава, а и тъй като са свързани с по-мащабни тематики, като история, нематериалност, фамилиарност, политика.
Проф. Старчев акцентира че задачата, която си слага сега на работата е представянето на тази величественост и мощ на обособените форми, посредством така наречен конструкция въз основата на натурата, която обаче не е натура, тъй като човешките фигури не са такива, каквито се правеха преди двайсет и... повече години. Скулпторът е безапелационен, че с размера, формата, придвижването си в пространството, светлината и сянката в творбите, фенът може да усети замисъла им. Това е и моята задача. През годините съм посветил доста старания на монументалните монументи, които не описват събитието, а търсят знаците. Това е нов метод, който ме вълнува и, който употребявам в обособените си композиции, включени и в тази галерия. 

Представените произведения: " Пророк ", " Мадона ", " Орфей ", " Светлина " и " Нощ " са  изпълнени в гипс, като желанието на създателя е във времето да бъдат изляти в бронз. Всъщност една от творбите към този момент е изпълнена в бронз и това е " Орфей ".

Работите в тази галерия са огромни, в тях има политически, исторически, съкровен, нравствен миг - споделя пред Радио София проф. Старчев. - Поставям си за цел у изискване по време на работа тази величественост, тази мощ на обособените форми, параленост, така наречен конструкция на формите, която е въз основата на структурата на натурата, само че не е натура…

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР