Райфайзенбанк сменя името си и вече ще се казва KBC

...
Райфайзенбанк сменя името си и вече ще се казва KBC
Коментари Харесай

Райфайзенбанк с ново име от днес: KBC Банк България -

Райфайзенбанк сменя името си и към този момент ще се споделя " KBC Банк България ". Промяната се случва, откакто тя беше купена от притежателя на ОББ у нас - " KBC Банк ". Предстои и обединение сред двете банки - ОББ и досегашната Райфайзенбанк и по този начин у нас ще се " роди " нова мегаструктура, а KBC става най-голямата интегрирана финансова група у нас с 2,5 милиона клиенти, разгласи новият притежател на конференция.

С финализираната през вчерашния ден договорка за придобиването на Райфайзенбанк (България) и нейните дъщерни сдружения у нас белгийската финансова група KBC в България обгръща 14 компании в секторите банкиране, обезпечаване, лизинг, застрахователно ходатайство, ръководство на вложения, пенсионно обезпечаване и факторинг.

Новите сдружения в групата ще носят краткотрайно в името си интернационално разпознаваемия бранд KBC. " KBC Лизинг " е новото име на " Райфайзен Лизинг ", " KBC Управление на вложения " е новото име на " Райфайзен Асет мениджмънт ", а " KBC Застрахователен брокер " е новото име на " Райфайзен Застрахователен брокер ".

Предстои новопридобитите сдружения, носещи името на KBC, да се обедният с сдруженията, носещи името ОББ и извършващи идентична активност – Обединена българска банка (ОББ), " ОББ Интерлийз ", " ОББ Асет мениджмънт " и " ОББ Застрахователен брокер ". До правното им обединение те ще продължат да действат като обособени юридически лица, като до тогава не се чакат обилни промени за клиентите.

По оценка на рейтинговата организация Fitch (Фич) отпреди няколко дни и по последни данни на Българска народна банка към края на март 2022 година прогнозният пазарен дял на бъдещата обединена банка ще бъде сред 19 и 20% от активите на българския банков бранш, при към 12% сега, с което ще изпревари досегашните първи двама играчи по активи. След  обединяването, новата ОББ ще бъде също по този начин първа по пазарен дял на привлечени средства и втора по пазарен дял на заеми. 

Според рейтинга на Фич ОББ поддържа най-високия рейтинг ‘А-‘ измежду банките у нас от 2017 година насам.

Днес беше разгласен и съставът на мениджмънта на KBC Банк България и дъщерните ѝ сдружения. Председател на Надзорния съвет на KBC Банк е Петър Андронов, който е ръководител и на Надзорния съвет на ОББ, както и член на Управителния съвет на KBC Груп и основен изпълнителен шеф за интернационалните пазари на KBC. Главният изпълнителен шеф на ОББ Питър Рубен става и основен изпълнителен шеф на KBC Банк България. В Управителния съвет на KBC Банк България остават в цялостен състав  всички български членове на Управителния съвет на Райфайзенбанк България на актуалните им позиции и в актуалните им функции. Добромир Добрев продължава да заема  длъжността изпълнителен шеф „ Корпоративно банкиране и финансови пазари “, Ани Ангелова продължава да бъде изпълнителен шеф „ Банкиране на дребно “ и Недялко Михайлов остава на актуалната си позиция – изпълнителен шеф „ Операции и осведомителни технологии “.

В състава на Управителния съвет на KBC Банк България влизат още Светла Георгиева в ролята на изпълнителен шеф „ Риск “, която заема и в ОББ, както и Теодор Маринов като изпълнителен директор „ Финанси “.

Така новият Управителен съвет на KBC Банк се състои от трима досегашни изпълнителни директори на Райфайзенбанк България и трима досегашни изпълнителни шефове на ОББ, а двете банки започват подготовка за обединение.

По отношение на състава на Управителния съвет на ОББ – Кристоф Де Мил ще ръководи интеграционния екип. На позицията изпълнителен шеф „ Финанси “ в ОББ той ще бъде наследен от Теодор Маринов. Теодор Маринов резервира и досегашната си позиция на изпълнителен директор „ Легаси и дъщерни сдружения “ в ОББ.

Няма смяна в мениджмънта на дъщерните сдружения на досегашната Райфайзенбанк и на дъщерните сдружения под името ОББ.

От Управителния съвет на досегашната Райфайзенбанк България (вече KBC Банк България) излизат Оливер Рьогл и Мартин Питлик.

До обединяването на ОББ и KBC Банк Управителните им препоръки ще работят дружно, с цел да осигурят максимално бърза и ефикасна интеграция при цялостна бистрота и равни условия за двете страни.

Няма смяна в изискванията по употребените от клиентите на двете банки артикули и услуги. Не е необходимо клиентите да подхващат спомагателни дейности във връзка със промяната на собствеността и името на досегашната Райфайзенбанк България. Евентуални промени, засягащи дружества от Групата на КВС в България, ще бъдат комуникирани навреме към техните клиенти. 

За KBC Груп в България

За последните 15 години, от които е в България, KBC е вложила 2,4 милиарда евро в придобиването и развиването на едни от най-значимите местни компании и планове, измежду които поредно придобиването на ДЗИ, СИБАНК, ОББ, българския бизнес на NN и на Райфайзенбанк Интернешънъл. KBC непрекъснато усилва своя пазарен дял, като израства от позиция № 9 през 2007 година (СИБАНК), през позиция № 3 през 2017 година (ОББ и СИБАНК) до прогнозната позиция №1 (след идното сливане между ОББ и KBC Банк). Под ръководството на KBC компанията с най-дълга история в застраховането – ДЗИ – възстановява лидерската си позиция на пазара, като също се изкачва по пазарен дял от № 5 през 2007 година до № 1 към днешна дата. Лизинговият и асет мениджмънт бизнесите на KBC Груп в България също заемат лидерските места.

През 2022 година в KBC Груп в България работят към 7000 души.

Кой кой е в новата мегаструктура

Питър Рубен, ръководител на УС и основен изпълнителен шеф на КВС Банк и ОББ, кънтри управител на KBC Груп в България

Питър Рубен стартира кариерата си през 1992 година като чиновник за връзка с клиенти в сектор “Корпоративно банкиране ” в Kredietbank (сега KBC) в Лондон. От 1994 година до 1998 година е шеф на посланичество „ Иберия “ в Мадрид. През 1999 година той става общоприет управител „ Корпоративно банкиране “ в клона в Париж. От 2005 година до 2010 година той е изпълнителен шеф „ Корпоративно банкиране “ в банка ČSOB в Чешката република.

През 2017 година е назначен за старши общоприет управител в отдел „ Кредитен риск ” на Групата в централата на KBC в Брюксел. През 2019 година Питър Рубен е назначен за основен изпълнителен шеф на KBC Bank в Ирландия.

Питър Рубен е приключил университета в Льовен, Белгия с магистърска степен по право. По-късно придобива магистърска степен по бизнес администрация от Vlerick Business School, Белгия. Владее холандски, френски, британски, испански и немски.

Ани Ангелова, член на УС, изпълнителен шеф „ Банкиране на дребно “ на КВС Банк

Ани Ангелова е част от Райфайзенбанк от 1995 година, като към избирането ѝ на поста изпълнителен шеф и член на Управителния съвет през 2007 година заема длъжността пълномощник на Райфайзенбанк, с сектор „ Канали за дистрибуция “.

Ани Ангелова е приключила Националната гимназия за антични езици и култури „ Константин Кирил Философ ”, „ Стопанско ръководство и администрация “ в УНСС и има MBA от Rotterdam School of Management в Холандия. Работила е във Фортис Банк, Холандия. Владее британски и употребява френски език.

Светла Георгиева, член на УС, Изпълнителен шеф „ Риск “ на КВС Банк и ОББ

Светла Георгиева е член на Управителния съвет и Изпълнителен шеф Риск на Обединена българска банка след придобиването на ОББ от белгийската финансова група KBC Груп през юни 2017 година През 2008 година се причислява към екипа на СИБАНК, като поредно заема позициите Ръководител ръководство „ Кредитен риск на физически лица “ и Заместник-директор „ Управление на заемите “.

Светла Георгиева приключва INSEAD Inter-Alpha Banking Programme (2013), City University, Seattle, DCL (2004 – 2006) и има квалификационна степен MBA по Финанси. Владее свободно британски и съветски език.

Добромир Добрев, член на УС, изпълнителен шеф „ Корпоративно банкиране и финансови пазари “ на КВС Банк

Добромир Добрев работи в групата Райфайзен от 2003 година, като през 2005 година е назначен за шеф отдел „ Корпоративно банкиране – междинен пазар “. От 2006 година насам, той оглавява " Райфайзен Лизинг България " ООД. През 2013 година става член на УС с сектор „ Корпоративно банкиране “, а през 2016 година е определен за изпълнителен шеф „ Корпоративно банкиране и финансови пазари “ на Райфайзенбанк България.

Добромир Добрев е магистър от Стопанския факултет на Софийски университет „ Св. Климент Охридски ”. Владее британски и немски език.

Tеодор Маринов, член на УС, Изпълнителен шеф „ Финанси “ на КВС Банк и ОББ, изпълнителен шеф „ Легаси и дъщерни сдружения “ на ОББ

Теодор Маринов е в ръководството на Обединена българска банка от юни 2010 година, когато е определен за член на Съвета на шефовете. След придобиването на Обединена българска банка от белгийската финансова група KBC Груп през юни 2017 година, Теодор Маринов става Член на Кънтри тийма на КВС Груп за България, член на УС и Изпълнителен шеф Легаси на ОББ.

Има магистърски степени по „ Бизнес администрация “ от London Business School и „ Системи и ръководство “ от Технически университет, София. Теодор Маринов е притежател на професионалната подготовка CFA (сертифициран финансов аналитик) от 2001 година Владее свободно британски и съветски език.

Недялко Михайлов, член на УС, Изпълнителен шеф „ Операции и осведомителни технологии “ на КВС Банк

Недялко Михайлов работи в Райфайзенбанк от 2002 година, а през 2005 година заема първата си oт многото управителни позиции в банката - шеф на офис във Варна. Той е отговарял поредно за „ Големи корпоративни клиенти “, „ Управление на риска “, „ Проблемни заеми “, „ Финанси “. През 2017 година е определен за изпълнителен шеф „ Операции и осведомителни технологии “ в Райфайзенбанк България.

Недялко Михайлов е приключил математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “ във Варна, „ Счетоводство и надзор “, и „ Икономическа информатика “ в Икономическия университет, Варна. Владее британски, немски и съветски език.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР