Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с

...
Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с
Коментари Харесай

2020 г. стартира в по-рискова глобална среда заради разпространението на коронавируса

Райфайзенбанк (България) ЕАД разгласява постоянния си месечен стопански преглед с коментар на данните, налични към февруари 2020 година, с фокус върху действителния бранш.

През четвъртото тримесечие на 2019 година действителният Брутният вътрешен продукт набъбна с 3.5% на годишна база, или с 0.4 пр.п. по-бързо от същото тримесечие на миналата година, съгласно експресните оценки на Националния статистически институт. От съставените елементи на Брутният вътрешен продукт крайното ползване означи най-голямо нарастване от 5.6% на годишна база, следвано от бруто образуването на главен капитал (0.2% на годишна база). Вносът спадна с 1.1%, а износът не означи никаква динамичност по отношение на четвъртото тримесечие на 2018 г.

„ За цялата 2019 година се регистрира напредък на действителния Брутният вътрешен продукт от към 3.5% или малко по-бързо, в сравнение с през 2018 година (3.1%). Ръстът през 2019 година бе съвкупен резултат от по-силно вътрешно търсене, подкрепено от евтините пари и повишаването на заплатите, от една страна, а от друга – от неподходящата обстановка на интернационалните пазари за експорт на наши артикули и услуги, което потисна още по-голямо ускоряване на стопанската система. По-слабият от планувания напредък на други огромни търговски сътрудници в допълнение оказа отрицателно въздействие върху националния износ. От своя страна, по-слабото показване на вноса се дължеше на спада на вноса на нефтопродукти и железни руди от трети страни, което се отрази позитивно на динамичността на брутния вътрешен артикул “, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР