Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с

...
Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с
Коментари Харесай

Райфайзенбанк: Нетният експорт отново с положителен принос към ръста на БВП


Райфайзенбанк (България) ЕАД разгласява постоянния си месечен стопански преглед с коментар на данните, налични към август, с фокус върху основни макроикономически индикатори.

Анализаторите на банката регистрират, че съгласно експресните оценки на Национален статистически институт през второто тримесечие на 2019 година Брутният вътрешен продукт се усили с 3.3% на годишна база, което бе по-бавно от темпа през първото тримесечие на годината (4.8%), само че по-високо от упованията.

От страна на производството, през второто тримесечие продукцията на промишлеността спадна с 0.1% на годишна база. От своя страна строителството набъбна с 3.2%, въпреки и по-слабо от предходното тримесечие (4.9%). „ Неговият растеж бе резултат от понижаване при гражданското и инженерното строителство с 2.8% на годишна база, до момента в който сградното строителство още веднъж се усили, за трето следващо тримесечие - със 7.7%. “, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Коефициентът на безработица понижа с 1.3 пр.п. до 4.2% към края на полугодието, като отразява позитивната динамичност на Брутният вътрешен продукт за интервала и се чака той да се задържи на сравними равнища през идващото тримесечие. „ Очаквано междинната работна заплата още веднъж се увеличи - със 135 лева, от 1125 лева през второто тримесечие на 2018 година на 1260 лева през второто тримесечие на 2019 година, в следствие от спада на безработицата и растежа на стопанската система. Ръстът на заплатата в обществения бранш беше със 127 лева, а в частния със 138 лева Средното заплащане в обществения бранш в страната (1282 лева.) си остана по-високо от това в частния (1253 лева.). “, добавя Калчев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР