Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с

...
Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с
Коментари Харесай

Райфайзенбанк: Банковата система с много добри резултати


Райфайзенбанк (България) ЕАД разгласява постоянния си месечен стопански преглед с коментар на данните, налични към юли, с фокус върху банковия бранш.

Анализаторите на банката регистрират, че съгласно данните от паричната и лихвена статистика на Българска народна банка, кредитирането и депозитите осъществят стабилен растеж на годишна база (към май) на фона на леко спадащи лихвени проценти и намаляващи неприятни заеми.

За тридесет и втори следващ месец, заемите към компании и жители се усилиха с общо 6.1% на годишна база, достигайки 55.9 милиарда лева „ От своя страна равнището на неприятните и преструктурирани заеми (без овърдрафт) през май означи спад с 2.9 пр.п. на годишна база до 13.2%, което макар понижението остава релативно високо равнище. Очакваме продължение процеса на последователно намаление каузи на неприятните и преструктурирани заеми в идващите месеци “, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Обемът на депозитите още веднъж набъбна на годишна база с 8.2% до 73.6 милиарда лева за петдесет и четвърти следващ месец. По съставни елементи, депозитите на семействата се усилиха с 9.2%, достигайки 50.8 милиарда лева, а тези на нефинансовите предприятия (фирмите) с 5.9% до 22.8 милиарда лева „ За седми следващ месец депозитите на компаниите бележат единствено едноцифрни годишни растежи, което е сигнал за ненапълно усъвършенствана капиталова среда в действителната стопанска система, кореспондираща и с растежа на вложенията в границите на Брутният вътрешен продукт, който макар че е релативно слаб е позитивен за интервала “, добавя Калчев.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР