Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с

...
Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с
Коментари Харесай

Райфайзенбанк: Външното търсене отново с принос към ръста на икономиката

Райфайзенбанк (България) ЕАД разгласява постоянния си месечен стопански преглед с коментар на данните, налични към юни, с фокус върху брутния вътрешен артикул, оповестяват от финансовата институция.

Анализаторите на банката регистрират, че съгласно (неизгладените) данни на Национален статистически институт, през първото тримесечие на 2019 година действителният стопански напредък доближи 4.8% на годишна база, което бе по-високо от предходното тримесечие и от предстоящото.

От страна на търсенето, въздействието на външното търсене върху растежа се ускори, като бе най-силно от предходните седем тримесечия насам. От друга страна, в границите на вътрешното търсене позитивен принос осъществиха както крайното ползване, по този начин и брутните вложения. „ Растежът се дължеше освен напълно на вътрешното търсене, което бе особено за интервала от последното тримесечие на 2017 година насам, само че и на външното търсене “, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

От страна на предлагането, през първото тримесечие най-солиден принос за растежа на Брутният вътрешен продукт имаше предстоящо секторът на услугите, следван от промишлеността, до момента в който селското стопанство остана неутрално към растежа. „ Картината на приносите на обособените групи услуги към динамичността на бранша отразява обстановката в страната през първото тримесечие на годината – засилени покупки на недвижими парцели и коли, разследване от съществуването на обилни спестявания, спада на лихвите по депозитите и заемите, както и неналичието на задоволително капиталови благоприятни условия в страната “, добавя Калчев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР