Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с

...
Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с
Коментари Харесай

Райфайзенбанк: Солиден ръст на БВП през първото тримесечие


Райфайзенбанк (България) ЕАД разгласява постоянния си месечен стопански преглед с коментар на данните, налични към май, с фокус върху действителния бранш.

Анализаторите на банката регистрират, че съгласно експресните данни на Национален статистически институт, през първото тримесечие действителният Брутният вътрешен продукт набъбна с 3.4% на годишна база, което бе над предстоящото, заради слаби трето и четвърто тримесечие на 2018 година И този път растежът бе движен главно от крайното ползване и вложенията.

„ От страна на производството, през първото тримесечие продукцията на промишлеността набъбна с 3.5% на годишна база. От съставените елементи й добивната индустрия означи солидно нарастване с 11.6%, както и преработващата индустрия с 5.2%, до момента в който производството на електро-, топлоенергия и газ се намали с 4.9%. Подобно на промишлеността, строителството също набъбна солидно с 5.0% на годишна база за интервала. Неговият растеж бе резултат от нарастване на сградното строителство с 9.3%, което в тази ситуация бе придружено от стесняване в сегмента на гражданското и инженерно строителство с 0.8%. “, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Коефициентът на претовареност набъбна с 1.2 пр.п. на годишна база през първото тримесечие на 2019 година и доближи 52.7%. От друга страна, коефициентът на безработица понижа с 0.7 пр.п. за интервала до 5.0%. Двата индикатора отразяват позитивната динамичност на Брутният вътрешен продукт за тримесечието.

„ Ръстът на заетостта и спадът на безработицата бяха придружени от растеж на междинната работна заплата, която прескочи границата от 1200 лева на месец, достигайки 1208 лева през първото тримесечие. На годишна база това съставлява 12.2% повече от междинната заплата през първото тримесечие на 2018 година, която беше 1077 лева “, добави Калчев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР