Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с

...
Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с
Коментари Харесай

Райфайзенбанк: България се отправи по пътя към еврото

Райфайзенбанк (България) ЕАД разгласява постоянния си месечен стопански преглед с коментар на данните за паричния и банков бранш, налични към юли, както и с фокус върху предстоящото присъединение на България към банковия съюз и „ чакалнята “ на еврозоната.

Анализаторите на банката регистрират готовността от европейските сътрудници да поддържат приемане на България в Банковия съюз и „ чакалнята “ на еврозоната (ERM II). „ Влизането на България в еврозоната е позитивно, защото в този момент не се възползваме от преимуществата на единната валутна зона, а де факто левът е тясно привързан с еврото в режима на валутен ръб. Със пускане на механизма за тясно съдействие още веднъж се откри значима национална политическа цел, която има капацитета да сплоти напъните на институциите, нужна след привършване на председателството на Съвета на Европейски Съюз. “, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

В месечния стопански преглед на Райфайзенбанк анализаторите разясняват и последните данни за растежа на заемите и депозитите. Според оповестената от Българска народна банка парична статистика новоотпуснатите заеми регистрират годишен растеж от 5.1% (последните данни са към май), като това е двадесети следващ месечен растеж. Подобно на заемите, депозитите още веднъж набъбнаха – с 9.2% на годишна база. Депозитите на компаниите порастват по-бързо от тези на семействата, като този стабилен повтарящ се растеж е знак за релативно усложнен капиталов развой в стопанските предприятия.

Относителният дял на неприятните и преструктурирани заеми (без овърдрафт) намали равнището си с 3.1 пр.п. до 16.2%.

„ Очакваме леко намаление на каузи на неприятните и преструктурирани заеми в идващите месеци, защото банките не престават да „ чистят “ остарели неприятни портфейли. От друга страна, кредитният портфейл пораства, като качеството на новия бизнес е чудесно. “, добавя Калчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР