Рая Коева пита генерала и министъра, отговора го чака Колкото

...
Рая Коева пита генерала и министъра, отговора го чака Колкото
Коментари Харесай

Банскалийка потърси сметка на Мутафчийски защо само Банско е чумаво


Рая Коева пита генерала и министъра, отговора го чака

Колкото повече чета, толкоз по-малко знам или по какъв начин доста информация води до последна дезинформация, превръщаща се в съмнение, написа infomreja.bg.

Аз беседвам с един български жител, който не има вяра на генерала?

Да, безусловно.

Така стартира телефонният ни диалог – спазвайки протокола за отдалеченост, с Рая Коева от Банско, която изпрати писмо до министъра на опазването на здравето и военачалник Мутафчийски с запитване „ Защо третирате Банско като чумаво? “. Моята интерпретация на 4-те въпроса на Рая е тематика, обсъждана още от 18-и март в курортния град.

Днес в него има хора, които отърсили се от първичните страсти на „ пандизчии “, желаят да знаят за какво тъкмо Банско. Доста от популацията даже напълно настоятелно желае да знае дали столицата ще бъде карантинирана или Банско все ще е номер 1 – и като най-хубавият зимен курорт на Балканите, и като първият и единствен град затворен единствено за момент, тъй като „ разнася болест “ из света.

Някога, когато Бокачо е писал „ Декамерон “, също бил нависоко в планината, надалеч от чумната зараза през средновековието. Днес в Банско също има хора в планината, расли в нея, и бунтуващи се, усещайки неправда. Всеки има право на усеща!

Рая Коева задава следните въпроси на министър Ананиев, военачалник Мутафчийски, доктор Калоян Калоянов – шеф на РЗИ – Благоевград, доктор Катранджиев:

1. Има ли данни в Министерство на външните работи за аероплан с туристи от Израел, инфектирани с COVID-19. в гр. Банско?

На който въпрос Рая разсъждава: Интересно ми е по какъв начин ще се болести цялостен аероплан в самия град Банско, в случай, че ние към момента нямаме летище, с цел да дойдат тези хора до тук – все са кацнали някъде.

2. Ако има такава, на каква база е потвърдено, че туристите са инфектирани в гр. Банско?

3. Разполагали Министерство на външните работи с пътна карта на всеки един от инфектираните туристи от Израел за придвижването му в България по време на почивката си?

4. Има ли данни, ако информацията е вярна, с кой полет и на коя дата са пристигнали и надлежно отпътували тези посетители, били ли са в директна връзка с други кацащи полети от рискови страни, като Италия, Англия и Испания, където болестта се разви преди да бъдат затворени границите на страната /въздушни и сухопътни/?

Към самото Министерство Рая изпратила искане за достъп до социална информация до Министерство на външните работи и Министерство на здравеопазването:

до каква степен са „ същински данните “, предоставени от Щаба за това, че 9-годишното дете от Англия е инфектирано, а на 21.03. бащата на детето разгласява резултатите, които са негативни и за петимата английски граждани;
кое е наложило да се наруши заповедта за карантината в града и британското семейство отпътувало за Англия;
ако детето е с негативни проби в действителност, тъй като казусът е отразен в статистиката за броя заболели на 24.03. в 10 ч.;
има ли други болни по това време от Банско;
защо жителите на града не са тествани откакто на 18.02. е оповестено, че всеки бил в града ще бъде „ преследван “ от Прокуратурата и тестван;
кои градове в страната са „ източник “ на болест и по каква методика се дефинира това.
От Министерството на здравеопазването дали отговор, че това не е в тяхната компетентност и писмото ще бъде препратено до генерала със следния изрично къс текст: Министерството на здравеопазването не разполага с желаната информация.

Но Рая не стопира да пита, като че ли и реторично към този момент: Министерство на здравеопазването изпрати моето до писмо до Щаба, тъй като Министерство на здравеопазването нямало отговори, а Щабът на кого би трябвало да се регистрира, нали въпреки всичко Щабът е към Министерство на здравеопазването?!

ИНФОМРЕЖА също зададе своите въпроси на Рая, само че тя не ни препрати към различен източник, а отговори – яростно, загрижено, разтревожено, нежно, искащо и търсещо – по този начин, както 90% от българите се усещат при включването на тв приемниците, телефоните и радиата. Едно стана ясно – не постоянно медиите са отговорни, от време на време и в извора водата е мътна:

Основната причина за моето писмо са ежедневните брифинги на Оперативния щаб, които дезинформират хората. При всички положения не внасят успокоение, а суматоха. Не е правилен и методът, по който се разясняват случаите в Банско, които не се отнасят съгласно мен за града.

Подета ли е самодейност за опропастяване имиджа на града?

Категорично! Смятам, че непрекъснатото споменаване на Банско като „ огнище на болестта “ е неуместно. Ние понесохме карантината безшумно и прецизно към ограниченията и е неуместно здравният министър да подпише заповед със съответните ограничения какво може и какво не и същият този министър да каже, че няма данни за болни в града.

Трябва ли град, който не е регионален, да има контролно-пропусквателен пункт надзор?

Аз одобрявам да има КПП-та, на които да се реализира надзор, само че не съм съгласна за информацията, изказвана за Банско. Това породи самодейността ми да желая информация.

Как хората отвън Банско гледат на локалните?

Аз пътувам доста отвън Банско и моите сътрудници и другари са си броили дните след среща с мен. Това очерняне на града с недействителна информация ще способства за отношението към нашите деца, възпитаници. Това е неуместно. Не може един град, с който няма автентичен случай на вирус, да се сочи и той да е жертва на цялата обстановка в страната.

В началото на март при пътешестване станах очевидец на ограниченията на Летище София.

Какви са ограниченията?

Няма такива.

Според Рая карантината е помогнала да не се популяризира болестта, само че отношението на обществеността към английските жители е било жестоко, най-малкото поради посочването има като източник на болестта.

Мерките бяха много пресилени за Банско, добавя Рая, разказвайки:

Поводът за моето писмо в действителност е „ инфектираното “ дете от Англия. Рая и фамилията ѝ живеят на същата улица, на която и британското семейство. В деня на взимане на пробите улицата е била „ барикадирана “ от полиция и медици.

Оказа се, че детето с негативен тест, само че детето и фамилията му си потеглиха, когато целият град бе под карантина, което значи, че министърът действително той е подписал заповедта за тяхното изнасяне от Банско.

Къде се пречупи положителният звук сред Банско и София?

Бизнесът в Банско бе наименуван „ алчни егоисти, правещи гуляй по време на чума “, „ непременно сме вземали всички туристи, в това число и от рискови страни “. Аз се занимавам с туристически бизнес. Ние не сме получили оказания от Министерство на здравеопазването за рисковите страни и гостите, идващи от тях. Но пък министъра на туризма не се поколеба и сама уточни, че сме приемали групи от Израел, от Йордания.

И четейки „ какво става по уеб страниците “ Рая пита – още веднъж реторично:

Излезе публикация за доктор, който разказал, че е бил със фамилията си на ски в Пампорово, а през днешния ден цялото му семейство е болно, в това число и 3-годишното му дете. Вие чухте ли някъде да се споделя, че той се е заразил в Пампорово?!

Нашите въпроси са за какво Банско попадна в полезрението на властта, а упованията на Рая са отговорите да са „ Нямаме информация “.

Има ли „ спектакъл по време на чума “?

Според мен има нагласени думи. Вярвам, че генералът е изтощен, само че в действителност дано отиде в отмора, тъй като не е почтено по отношение на 10 000 индивида да се „ хвърлят “ думи и числа.

Рая има вяра, както и Общинският щаб, който по-рано съобщи позицията си, че е неуместно изказванието за умрелия им съгражданин на 55-години – с един позитивен и един негативен тест за КОВИД.

Тези изказвания основават напрежение и възприятие за неустановеност у всеки един от нас. Как да ни убедят, че вземат верните ограничения. Ние сме очевидци какво се случва в Банско, не имаме вяра на думите му.

За Рая и фамилията ѝ, спасението във времето на карантината е било двора на къщата, в която живее с още две фамилии, само че не и страхът, тъй като:

Всяка една болест има предварителна защита, която е естествена.

Какво обаче ще остане прикрито съгласно Рая… може би ще има тихи жертви на шумната болест – като онази жена от Варненско, удушена и загробена от мъжа ѝ, като инфаркта на българите, отишли си от напрежението:

А води ли се статистиката на индиректните жертви на тази болест, те белким не са повече. Хората вършат мнения за трета международна война, за биооръжия и други поради сериозна суматоха, за която има виновност точно Щаба, поради посочването на погрешна информация.

Между краткотрайно в града бе проведена гражданска самодейност.

ПОВОДЪТ за основаването на Граждански Инициативен Комитет (ГИК) Банско е желанието ни за обединяване.

ЦЕЛИТЕ на ГИК Банско са - решение на публични проблеми, дела и хрумвания посредством единение и отстояване на позиции.

ЖЕЛАНИЕТО ни е групата на ГИК Банско да остане затворена и с стеснен достъп с цел да изпъкне “Гласът на Банско”.

НАШЕТО МОТО Е - “Гласът на Банско”.

“ГЛАСЪТ НА БАНСКО” ще изпъква в бъдеще на база данни от провеждани петиции, до които ще имат достъп единствено и само жители, непрекъснато пребиваващи и бизнеса, пишат уредниците.

От ГИК желаят:

1. Да спрат спекулациите за броя на заболелите, контактните и инфектираните лица на територията на гр. Банско, да бъдат тествани представителна извадка от жителите на гр. Банско, само че не по-малко от 1/3.

2. С цел запазване живота и здравето, както и попречване разпространение на болестта измежду жителите на гр. Банско, заявяваме настояването си градът да остане под непоколебим пропускателен надзор за периода до края на изключителното състояние в страната, както и за прецизно спазване напътствията на спешния щаб за аргументите по пребиваването на външни (без адресна регистрация) лица на територията на гр. Банско.

Подписките са публикувани в комерсиалните обекти.

А без опрощение остана настояването и на другите банскалии – лекарите, за които генералът се осъмни, че може би укривали информация за броя на инфектираните с вируса.

В свое изказване Мутафчийски сподели: Кой ги е обвинил? Вие ли – обърна се генерала към публицистите, и продължи:

Процедурата, която е предложена и подписана със заповед от министъра на опазването на здравето, че всеки с двустранна пневмония или друга симптоматика би трябвало, да бъде изпратен за проучвания. Свързаните с Банско лица са от Ловеч, Карнобат и други градове. За две седмици има единствено група бременни, дадени за проучване и нищо повече. Това споделих аз, не съм обвинил никого. Ако не са имали такива заболели или за подадени в лаборатория, тогава ок. В ренгненологичния кабинет на разложката болница доста елементарно може да се ревизира всичко.

Ден по-късно още веднъж съобщи: Не съм упреквал никого!

Независимо от което в обществените мрежи потребителите изрекоха своята признателност и поддръжка към персоналните си лекари.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР