Рай между две морета. Така наричат испанския курорт Ла Манга

...
Рай между две морета. Така наричат испанския курорт Ла Манга
Коментари Харесай

Плаж на две морета

 fb_club_bohemia Рай сред две морета. Така назовават испанския курорт Ла Манга дел Мар Менор.  Пясъчна коса с дължина от 22 километра отделя водите на Средиземно море от най-голямата лагуна в Испания и Европа, наречена Малкото море (Мар Менор). Районът е измежду най-спокойните места за отдих в цяла Испания и по тази причина е желан от хората в златната възраст. Високата централизация на сол във водите на лагуната, съчетани с микроклимата влият лечебно на целия организъм. Неслучайно локалната козметика от Мар Менор се слави като целебна и конкурира известните артикули от Мъртво море. Ако желаете и вие да си подарите плаж на две морета и да се възползвате от лечебната мощ на природата, можете да си резервирате почивка в Ла Манга дел Мар Менор. Цените за 8-дневната отмора стартират от 889 лв., демонстрира информация в уеб страницата на туристическа организация „ Бохемия “. В цената влизат 7 нощувки в 4-звезден хотел на брега на морето, ситуиран на линията, която разделя Средиземно море от солената лагуна Мар Менор, самолетен билет с включен чекиран багаж до 20 кг, трансфер сред летището и хотела, закуски, обяди и вечери с включен четвърт литър вино на човек, панорамна екскурзия на Аликанте, застраховка и лидер на български език.

320 слънчеви дни годишно чакат туристите в Ла Манга дел Мар Менор

 25-2 Природната хубост, спокойствието и лечебният микроклимат на Ла Манга дел Мар Менор през последните години трансформират курорта и испанската област Мурсия, в която той се намира, в желано място за почивка на хора от златната възраст. Любимо място е и на тези, които желаят да усетят духа на Испания и да опитат кухнята на страната, само че без да би трябвало да се конкурират с други туристи за място под слънцето. Естествената линия с вулканичен генезис, която е с дължина от 22 километра и широчина сред 90 и 900 метра е причина най-голямата солена лагуна в Испания и в цяла Европа – Мар Менор, да се затопля доста по-бързо, в съпоставяне със прилежащото Средиземно море. Малкото море е надълбоко до към 7 метра, има нараснало наличие на йод, разнообразни соли и минерали. Това в комбиниране с топлината му става причина и за целебните свойства на лагуната и благотворното въздействие на баните в нея за целия организъм. Според медицинските експерти в действителност точно курортът Ла Манга дел Мар Менор има най-здравословният климат в цяла Испания. Така че в действителност мястото е голям открит спа център. Особено потребни са климатът и водата за лекуване на кожни проблеми и ревматизъм. Наблизо е и най-голямата зона в Европа за калолечение навън. Температурите разрешават да се насладите на ваканцията си през цялата година, като даже през зимата температурите рядко падат под 19 градуса. Затова и другото име, с което назовават курорта и района край него е Коста Калида или Горещият бряг.
В непосредственост е ситуиран резерват, в който можете да наблюдавате разнообразни типове птици, в това число и атрактивното фламинго. Дори и да не сте фен на пернатите обаче надали ще устоите на изкушението да посрещате всеки залез от престоя си край лагуната. Природата тук е великодушна на цветове и всички оттенъци на златно, розово и синьо преливат един в различен, с цел да ви дават неповторима приятност на очите. Така че разходките по залез тук са си напряко наложителни. Ако сте фен на голфа, също няма да съжалявате за избора си, тъй като можете по едно и също време да се наслаждавате на играта и на сините морски води.
Местната кухня, сходно на ястията в цяла Испания, също не е за изпускане. Сред най-типичните ястия за региона е калдеро – вкусотия приготвена от качествена риба, ориз и една загадка съставна част – характерен испански вид сушени червени чушки. Като предястие можете да пробвате осолена риба или лангостини (раци).
Ако обичате контраста сред сладко и солено можете да пробвате десерта „ pastel de cierva “ – къс с месо, само че и със захар. Ако пък си падате по обичайните сладости пробвайте „ tocino de cielo “.
 25-3 Добрата вест е, че на път за Ла Манга дел Мар Менор можете да разгледате и приказният град на дворците – Аликанте. От издигнатия през 12-ти век замък Санта Барбара можете да се насладите на живописната архитектура и гледка на целия град, който ще е като на длан в нозете ви. Макар и да носи името на християнска светица, в действителност той издигнат от мюсюлмански географ. Мястото помни многочислените борби сред християни и маври за тези земи. През 18-ти век крепостта, която се извисява до 166 метра в центъра на Аликанте е служила и като затвор.  Докато се разхождате по алеята с палмите на крайбрежната улица „ Еспаланда “, гледате синия купол на катедралата „ Сан Николас “ и минавате около кметството на града ще се убедите, че отбивката до Аликанте е наложителна.

Хасдрубал завладял Картахена и дал името му

 25-4 Ако сте обожател на историята и желаете да се почувствате като император или най-малко да повървите в стъпките на подобен, не пропускайте да посетите Картагена. Както подсказва и името на града – той е населяван от картагенците, както и от други нации през близо 3000-годишната си история. През 227 година преди Христа градът бил високомерен от картагенския военачалник Хасдрубал по време на Пуническите войни. Оттам идва и името му.
Безспорно обаче най-вече следи през днешния ден можете да разгледате от римския интервал на Картагена. През 1-ви век император Август построява неповторим Римски спектакъл, който може да ви подсети по нещо на този в Пловдив. Може би за благополучие този в Картагена остава прикрит за поколенията чак до 1990 година и това го резервира за днешните късметлии, които могат да се разходят по сцената му или да поседят в амфитеатралните му ложи. Естествено, както във всеки римски град, е имало и топли терми, чиито остатъци през днешния ден могат да бъдат прегледани. Съвсем наоколо до Римския спектакъл, който е знак на Картагена, могат да се видят останките от остаряла, полуразрушена катедрала, която е бомбандирана по време на Испанската революция.
Сред местата, които си коства да посетите са пристанището, площада на общината и дворецът, който се издига на него, основната улица и невероятните архитектурни шедьоври, издигнати край нея като постройката на казиното, църквата „ Св. Дева Мария “, паметника на героите от Кавие и „ Църквата на благотворителността “. Ако желаете да видите Картагена от птичи взор можете да платите 1 евро и да се качите на панорамния асансьор в града.

Катедралата на Мурсия е издигната върху джамия


 25-5  25-6 Столицата на едноименната област, в която се намира Ла Манга дел Мар Менор – Мурсия, е учредена през 9-ти век от тогавашния емир на Кордоба. Градът в Андалусия тогава управляал мавърът от династията на Умаядите Абд-ал-Рахман. След като градът минава в ръцете на католиците на мястото на остарялата джамия е издигната внушителна катедрала. И през днешния ден храмът е най-голямата забележителност на Мурсия, а посредством интериора й можете да попътувате във времето и да разгледате разнообразни архитектурни стилове. При построяването й са смесени ренесансовият, бароковият и готическият жанр като резултатът в действителност стопира дъха. Ако нямате сили да се изкачите до високата й кула, можете просто да се насладите на интериора и параклисите й. Сред другите църкви, които наложително би трябвало да посетите в Мурсия, е „ Сан Хуан де Диос “, ситуирана на площада в Стария град. В предишното тамплиерите построили към храма и болница. Ако сте обожател на изкуството не пропускайте да се отбиете до музея на Салзило, в който можете да видите сбирки от работата на великия бароков ваятел от Мурсия.

Крепостта на слънцето се издига над Лорка

 25-7 Крепостта на слънцето, както назовават замъка над град Лорка в Испания, е измежду най-големите в страната. Дължината й е 640 метра, а ширината 120 метра. Построена е сред 9-ти и 15-ти век и е играла съществена роля по времето на Реконкистата, когато испанските католици са отвоювали назад земите си от маврите, които ги владеели с епохи. През столетията градът и крепостта са били дом на разнообразни култури и всяка от тях е оставила отпечатъка си върху образа им.
Сред забележителностите, които не трябва да пропускане в града са археологическият музей, житницата, която е събирала зърното, належащо за изхранването на града през 16-ти век, църквата „ Свети Франциск “ и впечатляващият замък „ Гевара “. В града се намира и една от дребното синегоги, която след гоненията на евреите не е превърната в черква.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР