Равносметката по отношение на коронавируса не е лоша. В сравнение

...
Равносметката по отношение на коронавируса не е лоша. В сравнение
Коментари Харесай

Кунчев оптимист за коронавируса у нас

„ Равносметката във връзка с ковид не е неприятна. В съпоставяне с началото на пандемията нещата са доста разнообразни и като брой кревати, които могат да посрещнат заболели. Болните към този момент са към 850 и на никое място нямаме отвод за приемане на пациенти в болница ", съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Извън материалните неща – къде какво дефицита и в какво положение е базата, в случай че в такива моменти не докажеш, че си на мястото си и правиш каквото би трябвало, няма по кое време различен път. Проблемът е голям и всеки би трябвало да извършва отговорностите си “, уточни Кунчев.

„ Търсим доброволци за всички РЗИ в страната. След първата вълна на съпричастност в този момент съвсем няма такива. Системата е затруднена, само че няма отводи за банкет на пациенти. Проблемът е, че е доста неравномерно разпределен коронавирусът. В доста области като Благоевград, където имаме близо 100 инфектирани, има и 2-3 области като Монтана и Враца, където няма нито един инфектиран. Системата ще се оправи, само че това не оказва помощ доста на най-засегнатите области като Варна, Пазарджик, Смолян и Благоевград “, добави той.

„ Никой няма да остане на улицата. Ако би трябвало ще оборудваме една болница единствено за ковид. Проблемът е по-скоро в дефицита на личен състав. Обмисля се като обстановка, в която няма да има къде другаде да се настаняват инфектираните. Резервни кревати още има. Запълнен е потенциалът на 50%, само че запасът не е на всички места. Ако има задоволително хора, които би трябвало да се одобряват, ще се направи такава болница. Това е краен вид и е добре да има готовност “, съобщи Кунчев.

„ Никой не може да каже какво ни чака. Следя и водещите центрове в другите страни и няма прогнози. СЗО признава, че не би трябвало да се вършат прогнози, тъй като няма научна база.

Длъжни сме да сме готови. Чартърните полети да вземем за пример понижиха с 80 - 90%. Ако туристите са позитивни, нормално си отиват в страната, от която идват. Организираме трансфер на туристите. Почти всеки ден организираме трансфер на румънски туристи от Гърция към Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “.

Звучи обикновено да имаме реципрочни ограничения, само че когато в едната страна случаите са повече от другата, локалната власт може да реши решения да взема “, сподели още той.

„ Тенденцията демонстрира, че през последната седмица имаме понижение с 20% за България и нарастване със 162% за Гърция. Вълната на Балканите малко утихна, само че продължава да пораства в западноевропейските страни. Най-високата ни позиция беше 3-о място в Европейски Съюз, само че в този момент сме към 5 - 6 място. Започна повишението в другите страни “, уточни той.

„ Мерките не се съблюдават и това докара до по-мощното повишение на случаите. Глобите няма да оказват помощ. Няма контролна система, която да е на всички места и да вижда всичко, а и доста мъчно отделяме запас, който и това да прави. Много са санкциите, които са наложени, само че това не трансформира нещата. Хората не съблюдават обикновени ограничения “, добави Кунчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР