Равносметката от работата на 49-ото Народно събрание и на кабинета

...
Равносметката от работата на 49-ото Народно събрание и на кабинета
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Без устойчиви институции България няма да излезе от блатото на мъждиво кретане

„ Равносметката от работата на 49-ото Народно заседание и на кабинета „ Денков “ може да бъде избрана като сполучлива и предизвикателна “, сподели в предаването „ Лице в лице “ Надежда Йорданова от „ Продължаваме промяната-Демократична България “.

„ Най-големият триумф беше, че Народното събрание съумя да излъчи постоянен кабинет и да постави завършек на парламентарната рецесия, оформящото се еднолично ръководство на Румен Радев и лутането на геополитическата ориентировка “, добави тя.

„ С промените на Конституцията се подсигурява същински самостоятелен съд. Въведе се механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор. България влезе в Шенген. Благосъстоянието на българите стартира да се усилва “, уточни някогашният министър на правораздаването.

„ За да тръгнем по пътя на промените потърсихме наши някогашни съперници. Търсихме поддръжка в правенето на антикорупционни промени с обединения, които към момента поддържат прокорупционен модел. Това носи своята политическа цена “, добави Надежда Йорданова.

„ В Конституцията нито една фигура не е сама за себе си. Служебното държавно управление следва гръцкия модел. Всяка една от фигурите, които биха могли да бъдат длъжностен министър председател, в случай че бяха определени съгласно новия механизъм, нямаше да сме в тази обстановка “, разяснява тя.

Според нея предизборната акция е почнала рано и ще бъде мръсна.

„ Към ПП-ДБ има офанзива след офанзива и скандал след скандал. Без устойчиви работещи институции България няма да излезе от блатото на мъждиво кретане в едно икономическо развиване. На България ѝ трябват устойчиви институции и господство на правото, с цел да се отключи капацитетът. Едни кавги се огласяват по един метод, а други се потушават. Стана ясно, че в България няма данни какъв брой от записите от специфични разследващи средства са послужили в досъдебни производства. Няма период, в който да бъдат унищожени. Оставени са „ порти “, с цел да се събират банки с компромати и да могат да бъдат употребявани “, акцентира Надежда Йорданова.

„ Ще влезем или ще поддържа болшинство, единствено в случай че то е готово за промени в регулаторите и службите Докато корупцията краде от джобовете ни, няма по какъв начин да продължим напред “, безапелационна е тя.

Според нея има прагматично отношение в политическите сили, с цел да се реализира консенсус към значими въпроси.

„ Ние няма да се примирим и да отстъпим от този дневен ред. Дали другите политически сили ще поддържат други политики, а България да остане в корупционното тресавище, е различен въпрос “, сподели още представителят на ПП-ДБ.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР