Равнището на затоплящия климата въглероден диоксид (CO2) в атмосферата се

...
Равнището на затоплящия климата въглероден диоксид (CO2) в атмосферата се
Коментари Харесай

Прогнозират тревожен ръст на СО2 в атмосферата през 2019-а

Равнището на затоплящия климата въглероден диоксид (CO2) в атмосферата се предвижда да нарасне с съвсем рекордни стойности през 2019 година, оповестяват от английската метеорологична работа, представени от в. " Гардиън ".

Увеличението се подхранва от продължаващото изгаряне на изкопаеми горива и унищожаването на горите, като ще бъде изключително високо през 2019 година поради предстоящото завръщане на сходни на Ел Ниньо условия. Това естествено изменение на климата провокира топли и сухи условия в тропиците, което значи, че растежът на растенията, които изсмукват СО2 от атмосферата, е стеснен .
 Рекорден растеж на CO2 в атмосферата през 2016-а
Рекорден растеж на CO2 в атмосферата през 2016-а

А би трябвало да бъдат съществено намаляван, с цел да не се " пържат " бъдещите генерации

Равнищата на парниковия газ не са били толкоз високи, колкото през днешния ден в продължение на 3-5 млн. години, когато световната температура е била 2-3 градуса по Целзий по висока, а морското ниво е с 10-20 метра по-високо. Действията в региона на климата би трябвало да бъдат увеличени пет пъти, с цел да се ограничи стоплянето до 1,5 градуса над нивата от прединдустриалната ера, което поучават от междуправителствената експертна група по климатичните промени към Организация на обединените нации. Но последните четири години бяха най-горещите откогато се водят надеждни измервания, а световните излъчвания на газове с парников резултат още веднъж се повишават след къса пауза.

" Поглеждайки месечните данни, това е като че ли можете да видите " дишането " на планетата, откакто равнищата СО2 падат и нарастват със сезонния цикъл на растежа на растенията и умирането им в северното полукълбо ", споделя проф. Ричард Бетс от английската метеорологична работа, допълвайки: " Графиката е красива, само че също по този начин и блестящо увещание за човешкото влияние върху климата. Всяка година СО2 е по-висок от предходната и това ще продължи да се случва, до момента в който хората не спрат да прибавят СО2 в атмосферата. "
 Нарастването на CO2 на планетата поврежда живота в моретата
Нарастването на CO2 на планетата поврежда живота в моретата

Нова ужасяваща последица от активността на човечеството

" Тази вест е тревожна и завладяваща ", акцентира проф. Ник Осъл от Университета в Ланкастър, допълвайки: " Това съставлява апел за нововъведения с бързи и радикални отговори, с цел да се компенсират тези възходящи излъчвания. "

Той съобщи, че намаляването на потреблението на изкопаеми горива, на обезлесяването и на излъчванията от добитъка са нужни , акцентирайки: " Това е голямо предизвикателство, само че са налице същински благоприятни условия да се реализира влияние на самостоятелно и световно ниво. "

Британската метеорологична работа има добра история на прогнозиране на световните нива на СО2, като предвижда, че междинният растеж през 2019 година ще бъде 2,75 частици на милион. Това би го сложило измежду най-високите годишни покачвания през 62-те години, откогато са почнали надеждните измервания.

Само години със мощно въздействие на метеорологичния феномен Ел Ниньо - 1998 и 2016 година, евентуално ще бъдат по-високи. Увеличението през 2016 година е било 3,39 частици на милион. През десетилетието след първото премерване на хавайския вулкан Мауна Лоа през 1956 година годишният растеж е бил по-малко от 0,9 частици на милион на година.
 Организация на обединените нации: Светът влезе в
Организация на обединените нации: Светът влезе в " нова рискова зона " поради върха от CO2

Светът би трябвало да се разсъни и да вземе под внимание
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР