Равнището на водите продължи да се покачва и в понеделник

...
Равнището на водите продължи да се покачва и в понеделник
Коментари Харесай

Щатът Небраска е под вода след като Мисури преля

Равнището на водите продължи да се повишава и в понеделник в Средния запад на Съединени американски щати, наводненията където предизвикаха гибелта на минимум трима души и заляха военновъздушна база, съобщи Ройтерс. Затоплянето на времето способства за наводненията в района, които бяха породени от проливни дъждове и топящи се снегове.
 
Мисури, най-дългата река в Северна Америка, наводни огромна част от щата Небраска . Очаква се равнището на Мисури да доближи през днешния ден пик от 14,48 метра - безспорен връх, който ще усъвършенства с повече от 30 сантиметра предходния, датиращ от 2011 година

 Небраска БГНЕС
 
Губернаторът на Небраска Питър Рикетс съобщи, че това може би са най-опустошителите наводнения в историята на американския щат. През 2011 година водата спадна чак след 108 дни, а в този момент е с 4-5 фута (около 122-152 сантиметра) повече, означи той. Рикетс и губернаторът на Айова Ким Ренълдс оповестиха изключително състояние.

80-годишна жена , която била хваната в капан в дома си в Небраска от придошла река, е третата доказана жертва на наводненията. 52-годишен мъж почина в Айова в петък вечерта, когато колата, с която пътувал, била отнесена от придошли води. Двамата му спътници оживели. 50-годишен мъж почина в прилежащия щат Небраска в четвъртък при сриване на мост, до момента в който се опитвал да доближи с трактор до хванати в капан автомобилисти. Един човек е в неопределеност в Небраска. Той липсващ след сриването на язовирна стена и е считан за мъртъв.-->
 Небраска БГНЕС
Над 600 поданици на Небраска бяха евакуирани от домовете си и настанени в приюти на Американския Червен кръст. В същия щат, излязлата от коритото си река Мисури отряза достъпа до атомна електроцентрала . Служителите на АЕЦ " Купър " отиват и си потеглят от работа с хеликоптер. Иначе централата не е наранена и работи на цялостна мощ.
 
Отново в Небраска, към една трета от военновъздушната база " Офът " , където е основано Стратегическото командване на въоръжените сили на Съединени американски щати, е под вода . Най-малко 30 здания в комплекса са наводнени до над 2,40 метра, а други 30 постройки в базата са понесли са вреди. Улиците в щатската столица Линкълн съвсем напълно са под вода. Наводнения има още в щатите Илинойс, Минесота, Южна Дакота, Северна Дакота и Уисконсин. Хиляди хора бяха евакуирани. На доста места има скъсани насипи и залети пътища.
 Небраска БГНЕС
Извънредно състояние бе оповестено в най-големия град в Северна Дакота , Фарго, съобщи Асошиейтед прес. Няколко града в Илинойс са застрашени от наводнения .
 
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп написа в Туитър, че остава в непосредствен контакт с губернаторите на Айова и Южна Дакота по отношение на естественото злополучие. По повеля на Тръмп вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс ще посети през днешния ден Небраска, с цел да направи оглед на вредите, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.
 Небраска БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР