Равнището на регистрираната безработица продължава да намалява и през април

...
Равнището на регистрираната безработица продължава да намалява и през април
Коментари Харесай

Безработицата през април намалява до 5,6%

Равнището на записаната безработица продължава да понижава и през април доближи равнище от 5.6%1. На базата на данните от своята административна статистика Агенцията по заетостта регистрира забележителен спад от 0.8 процентни пункта на годишна база, а сравнението с предходния месец демонстрира смъкване от 0.3 процентни пункта.

През април продължава да понижава и броят на записаните безработни в бюрата по труда. Те са към този момент 184 426 души, като снижението по отношение на февруари е с 5,2%. Спрямо април 2018 година те са с 26 547 по-малко.

Новорегистрираните безработни лица през месеца са 20 868, като от тях 1 343 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали 5 605 лица посредством образуване на осведомителни събития, срещи със завършващите обучение в кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски, трудови посредници и други

Дейността на бюрата по труда продължава да бъде ориентирана и към заети, учащи и пенсионери, измежду които работодателите също търсят своите фрагменти. Нови 464 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.
22 323 са безработните, постъпили на работа през април, като 91.0% от тях са устроени в действителната стопанска система. Други 318 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също са намерили своето ново работно място.

В резултат от осъществяването на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните, на субсидирани работни места през месеца са устроени 2 007 лица: 873 – по стратегии и ограничения за образование и претовареност и 1 134 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”.

През месец април в разнообразни форми на образования за възрастни (обучения за основни компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, по този начин и от Европейския обществен фонд, са обхванати общо 11 570 безработни лица. Завършилите образования през месеца са общо 4 108 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през април са 23 285, като 87.3% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в хотелиерството и ресторантьорството (28.3%), преработващата индустрия (25.0%), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (13.5%), административните и спомагателните действия (5.7%), селското, горското и рибното стопанство (5.1%), строителството (5.0%) и други.

Най-търсените групи специалности през месеца са: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; металурзи, машиностроители и сродни на тях, занаятчии; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; служащи в селското, горското и рибното стопанство; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; водачи на МПС и преносими съоръжения; чистачи и помощници и други.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР