равителството с предложение да се вдигне линията на бедност. Причината

...
равителството с предложение да се вдигне линията на бедност. Причината
Коментари Харесай

До 369 лева линия на бедност догодина

равителството с предложение да се вдигне линията на беднотия. Причината - влошената икономическа обстановка вследствие на коронакризата.

Идеята на държавното управление е линията на бедността да се увеличи през идната година с близо 2%, или с 6 лева - до 369 лева

Това планува план на кабинета, оповестен за публично разискване. Новият предел е съгласуван с понижения стопански растеж и макроикономическа прогноза.

По данни на статистиката близо 1 600 000 българи са били под прага на бедността през предходната година. От това дали сме под или над този предел, зависи дали може да се кандидатства за обществени помощи.

Във Врачанското село Баница към четвърт от популацията получава месечен приход към или под линията на беднотия. Баба Николица, която дълги години е била шеф на завод, в този момент се изхранва с 278 лева Налага й се да пести даже от храна.

"Не съм доста по месото, а би трябвало да хапвам месо, тъй като имам диабет. Пак си вземам по една тарелка, разделя я на 2, на по 3 и сготвям от нея три пъти ", споделя Николица Митова.

Така непретенциозно живее и Верка Иванова. "Какво да върша? Пазарувам си неща от първа нужда, платя си сметките като взема пенсия – ток, вода и телефон и останалото разполагам докъдето са опциите ", споделя тя.

Според част от икономистите, предлагането на държавното управление за линия на беднотия от 369 лева за 2021г., е консервативно.

"Очевидно е, че се намираме в една невиждана обстановка. От този обществен най-малко се дефинират по-късно обществени помощи, дефинират се и ред други неща, които са свързани с най-уязвимата част от популацията ", разяснява икономистът Румен Гълъбинов.

Дългогодишнят синдикалист Мика Зайкова е пресметнала, че прагът на беднотия би трябвало да бъде по-висок. „ Прагът на беднотия вместо 363 лева, би трябвало стане 419 лева, а в този момент е 369. Ако се сметне прагът на беднотия както би трябвало, бедните в България ще се усили със 100 000. Сега ще замажат картинката, тъй като те ще се усилят с 20-30 000, не повече”, счита тя.

Междувременно държавното управление внесе и план за нова методика, по която да се пресмята линията на беднотия. Идеята е общественият министър да има опция да предлага размера, съгласно опциите на бюджета.

"Социалния министър може да взе участие в целия развой, въпросът тук е да имат присъединяване синдикатите. Освен това, би трябвало да вземат участие и НПО-та, които работят на място с хора от най-уязвимите групи”, споделя Румен Гълъбинов.

За 2020 година държавното управление планува да бъде дадена финансова поддръжка и по Закона за хората с увреждания на близо 670 000 души с трайни увреждания над 18-годишна възраст.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР